Sníh a mráz brání čištění areálu ve Vrběticích. Policie doporučuje nepoužívat pyrotechniku

V ohledání druhého epicentra exploze se bude pokračovat, až budou klimatické podmínky příznivější.

Čištění areálu bývalých muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, kde před čtyřmi lety vybuchly dva sklady s municí, je kvůli nepříznivému počasí přerušeno.

V ohledání druhého epicentra exploze se bude pokračovat, až budou klimatické podmínky příznivější, informovala krajská policejní mluvčí Lenka Javorková. Zásah policie ve Vrběticích by mohl skončit ve druhé polovině příštího roku, záležet však bude na počasí.

Účet za úklid Vrbětic od munice převýší miliardu. Trvá to nepřijatelně dlouho, stěžují si lidé u skladů

Muniční sklad Vrbětice

Pyrotechnické vyčištění muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku bude stát další půl miliardy a potrvá několik let.

"V posledních dnech se průměrná teplota v epicentru exploze v muničním areálu ve Vlachovicích-Vrběticích pohybovala kolem minus pěti stupňů Celsia, což znemožňovalo práci pyrotechniků při ohledání místa činu, jelikož je epicentrum pokryté vrstvou sněhu a zemina a trosky jsou promrzlé, takže nelze od nich bez zvýšeného rizika oddělovat munici a její komponenty," uvedla mluvčí.

Kvůli rostoucímu riziku rozhodl velitel zásahu od 17. prosince minimálně do 26. prosince práce přerušit. "Přerušeny tak jsou jak činnosti v epicentru, tak i plošný pyrotechnický sběr a hloubkový pyrotechnický průzkum. Střežení areálu nadále probíhá. Složky integrovaného záchranného systému tento čas využívají k provádění nezbytných revizí, oprav a k údržbě techniky, která je v průběhu prací vysoce zatěžována," uvedla Javorková.

Kvůli přerušení prací mohou lidé z okolí opět využívat silnici mezi Haluzicemi a Lipovou, která je při ohledávání místa druhého epicentra výbuchu uzavřená.

Policisté nedoporučují obyvatelům okolních obcí o vánočních svátcích a oslavách nového roku používat zábavní pyrotechniku se zvukovými projevy. "Pokud už k jejímu použití dojde, je potřeba upozornit na to s předstihem policisty přímo v areálu muničních skladů ve Vrběticích na telefonním čísle 606 070 326," uvedla Javorková.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval v říjnu 2014, druhý sklad číslo 12 pak stejný rok v prosinci. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Ohledání prvního vybuchlého skladu skončilo v polovině loňského června.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související