Stavbě druhé části západního dálničního obchvatu Olomouce musí ustoupit některé zahrádky v Křelově-Břuchotíně

22. duben 2024 11:15

Chybějící část západního obchvatu Olomouce, která bude součástí dálnice D35, povede mimo jiné středem zahrádkářské kolonie v Křelově-Břuchotíně. Ředitelství silnic a dálnic tam už v minulosti vykoupilo potřebné pozemky.

V těchto dnech se dělníci pustili do demolice některých zahradních domků. „Pryč půjdou všechny domečky. Je to asi 16, 17 chatek, který jsou označené,“ ukazuje v zahrádkářské kolonii v Křelově-Břuchotíně na Olomoucku Petra Mandátová z Ředitelství silnic a dálnic, která stavbu nového úseku dálnice D35 připravovala.

Zděné domky, ale i maringotka nebo dřevostavba na sobě mají oranžovým sprejem napsané číslo. Stojí dálnici v cestě. „Některé chatky, ale zůstávají. Ty budou stát u dálnice. V každém stupni tu byla dělaná hluková studie, která neprokázala žádný problém. Bude tu ale šestimetrový zářez. Chatky budou nahoře, dálnice dole,“ dodává Mandátová.

Některé chatky, ale zůstávají. Ty budou stát u dálnice.
Petra Mandátová z Ředitelství silnic a dálnic

Dělníci už s rozebíráním chatek začali. Jen pár desítek metrů od nich sází na své zahradě zeleninu pan Zbyněk. „Mně to minulo těsně, kousek. Takových dvacet metrů od koridu, kde bude dálnice. Bohužel,“ zmiňuje. Stavba dálnice je téma, které už neřeší. „Jsem s tím celkem smířený. Horší to mají ti, co tady byli třicet let, vybudovali si to tady. Vůči nim je to blbé,“ říká.

Zahradu si koupil před čtyřmi lety, bývalá majitelka se mu ale prý o plánech na výstavbu dálničního úseku nezmínila. Podle původních plánů měl dokonce o zahradu úplně přijít. Nakonec má první pozemek, který koridor mine.

Hotovo by mělo být za dva roky

Dálnice by tudy měla vést už za dva roky. Díky novému úseku silničáři odstraní provizorní napojení D35 na silnici I/35 u nákupního centra Globus, které je v provozu už 16 let a kde vznikají kolony.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související