Štěpánka Pučálková v Semperoper Dresden. V Kátě Kabanové je ženou, která si nenechá do ničeho mluvit

23. duben 2024

Na scéně Semperovy opery v Dráždanech má v neděli 28. dubna premiéru Janáčkova Káťa Kabanová. České pěvecké barvy bude hájit mezzosopranistka Štěpánka Pučálková, která vytvoří roli Varvary.

Jde o inscenaci, kterou připravil španělský režisér Calixto Bieit, a která se hrála před časem také v Praze, a to na scéně Národního divadla. Bude drážďanské pojetí jiné než to pražské? „Bude maličko jiné. Ne scénicky, scéna zůstává tak, jak je, protože myslím, že ta inscenace se dokonce zase vrací do Prahy, takže je to opravdová koprodukce. Calixto jde po typologii lidí a zpěváků, takže máme třeba i jinak barevné kostými, změnil trošku pohyby zpěváků na jevišti… Pracuje s námi vyloženě tak, jak nás vidí. Takže neděláme úplně stejné herecké akce tak, jako kolegové v Praze. Ale více méně ta kostra zůstává stejná,“ říká Štěpánka Pučálková.

Lidi Janáčka milují. Ta hudba je tak komplexní a propracovaná, že musí zaujmout úplně každého.

Štěpánka Pučálková (Varvara), Amanda Majeski (Káťa)

A jaká je spolupráce s argentinským dirigentem Alejem Pérezem? „Alejo je úžasný člověk, fantastický dirigent. Jsem vážně ráda, že mohu Káťu Kabanovou nastudovat právě s ním. Je to takový debut nás všech. Nejenom můj a některých kolegů, ale i Alejův a dokonce i Semperoper Dresden, která tuto operu snad nikdy nehrála. Nebo ji minimálně nehrála dlouho. Alejo se tedy snaží tu hudbu uchopit velmi plasticky, v různých pasážích rozdílně, aby to bylo opravdu transparentní, aby byly rozdíly v dynamice a aby tu ne úplně lehkou Janáčkovu hudbu všichni pochopili,“ dodává.

Inscenace je poměrně hodně rozpohybovaná. Jak se dají herecké a pohybové akce skloubit se zpěvem? S kým se Štěpánka Pučálková na jevišti potká? Jak jde zahraničním kolegům čeština? A jak je to s vnímáním Janáčka a jeho hudby v zahraničí? Poslechněte si celý rozhovor, ve kterém Štěpánka Pučálková prozradila i to, na jak dlouho dopředu má plný diář, tedy jaká představení ji ještě v blízké budoucnosti čekají.

autoři: Daniel Jäger , nav
Spustit audio

Související