Středočeská obec Máslovice se každý rok pyšní máslovým betlémem

13. prosinec 2019

Malá obec Máslovice ve Středočeském kraji se může každý rok pochlubit originálním betlémem z másla. Historii Máslovic i netradiční vánoční tradici představili v pořadu Tady to znám starostka Vladimíra Sýkorová a kronikář obce Vladimír Chalupný.

Vladimír Chalupný je kronikářem Máslovic od roku 1990. „Byť název obce evokuje oblíbenou potravinu, nemají Máslovice se samotným máslem nic společného,“ vysvětluje. Obec nalezneme osmnáct kilometrů severně od Prahy a s hlavním městem ji spojuje linka příměstského autobusu.

Hlavním lákadlem malebné obce je Malé máslovické muzeum másla, které najdeme hned na náměstí. Právě v něm je každý rok umístěn betlém z másla. „Každý rok je betlém jiný. Letos máme v betlému 103 figurek a objektů, na které jsme spotřebovali 24 kilogramů másla,“ říká starostka obce Vladimíra Sýkorová.

Máslovický přívoz je od Máslovic vzdálen jen několik minut krásnou procházkou lesem nebo po naučné stezce

Dalším důvodem pro zastavení je Máslovická naučná stezka, která vede údolím Máslovického potoka a chráněným územím Máslovická stráň. Na stezce nás čeká 12 zastavení, mezi které patří mimo jiné nejstarší vltavský přívoz nebo Výzkumný ústav včelařský v Máslovicích.

autoři: Pavel Vítek , nwe
Spustit audio