Studenou vodu, čerstvý vzduch a pravidelný pohyb ordinoval Priessnitz pacientům na Gräfenberku

17. květen 2021

Na Studničním vrchu nad Jeseníkem vyvěrají desítky pramenů, jejichž vodu využíval k léčbě už v 19. století zakladatel vodoléčby Vincenz Priessnitz.

Narodil se 4. října 1799 v osadě Gräfenberk. V té době bylo na místě dnešních jesenických lázní pouhých několik chalup.

„Byl to talentovaný mladík, který měl velice dobré pozorovací schopnosti a intuici. Díky pozorování zvířat a tomu, co vyslechl od různých léčitelů z okolí, už na začátku své životní pouti, kdy se zranil, využil tyto zkušenosti a sám na sobě vyzkoušel léčivou sílu studené vody. Jeho uzdravení z těžkého úrazu vedlo k tomu, že ho už v raném věku, bylo mu necelých dvacet let, začali žádat o radu a o léčbu jeho sousedé a lidé z okolí,“ říká průvodce lázněmi Jiří Glabazňa.

Průvodce Lázněmi Jeseník Jiří Glabazňa

Netrvalo to dlouho a v roce 1822 založil Vincenz Priessnitz na Studničním vrchu první vodoléčebný ústav na světě. Ve své chalupě zřídil vany, kde se dalo koupat. Uběhlo ale ještě dalších patnáct let, než byly lázně oficiálně uznány.

„Za rok založení lázní považujeme rok 1837, kdy Priessnitz po mnoha letech bojů s úřady a po různých soudech, dostal definitivně povolení od rakouské vlády k provozu vodoléčebného ústavu,“ dodává Glabazňa.

Sprcha Svornosti

Vincenz Priessnitz využíval k léčbě přírodní zdroje, především horskou vodu, která vyvěrala ze zdejších pramenů. „Priessnitz tvrdil, že v každém organismu přebývá přírodní síla, která je schopná sama od sebe organismus uzdravit, pokud k tomu má přirozené podmínky,“ popisuje Jiří Glabazňa.

Vděčí pacienti Vincenze Priessnitze vybudovali v lesích Studničního vrchu mnoho pramenů jako poděkování jesenické krajině a vodoléčbě.

Vilémův pramen

Po druhé světové válce, kdy byl Gräfebnerk přejmenován na Jeseník Lázně, byly prameny ničeny a chátraly, o jejich obnovu se po desítkách let zasadili pramenáři a později také členové Hnutí Brontosaurus. Pod jejich vedením tu dobrovolníci vybudovali stezku, která byla slavnostně otevřena v roce 2005.

Stezka Vincenze Priessnitze vede lesem v nejbližším okolí Lázní Jeseník. Celkem devět zastavení přibližuje místa, která jsou s počátkem lázeňství úzce spjata.

Projděte si je s námi v pořadu Přímo z místa a připomeňte si víru Vincenze Priessnitze v léčivou sílu vody.

  • Rozhlasový dokument je jedním z nejnáročnějších žánrů. Obsahuje v sobě jak zpravodajství, tak publicistiku, slovesnou tvorbu i specifickou práci s hudebním designem. V minulém roce vzniklo v rozhlase 853 dokumentů a jejich poslech by vám zabral 23 325 minut. Podívejte se na další fakta o rozhlasu na webu nasecislahraji.cz.
    Naše čísla hrají... s vámi
autor: pese
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.