Švankmajer ilustroval legendární prózu. Alenka je kmotrou surrealismu, říká Michal Jareš

5. únor 2018

Ilustrace surrealistického výtvarníka, animátora a filmaře Jana Švankmajera - to je bezpochyby jeden z důvodů, proč si pořídit nejnovější vydání legendární prózy anglického spisovatele, matematika a logika Lewise Carrolla.

Pod názvem „Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem“ ji vydalo nakladatelství Dybbuk. V revidovaném překladu Jaroslava Císaře přináší oba díly dilogie, které doplňuje o dosud nepublikované básně i Carrolovy vánoční a velikonoční dopisy dětským čtenářům.

Lewis Caroll - Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem

Co legendárnímu textu zaručilo místo mezi světovou literární klasikou vysvětluje Michal Jareš. „Myslím, že Carrolova Alice je zajímavá tím, že se dá číst v jakémkoli věku. Není určená jen pro děti. Patří ke klasice kvůli tomu, že dokáže otevřít imaginaci, dokáže se k dětské představivosti vbourat i v dospělosti a také dostává ke čtenářům poezii.“

Tereza Verecká: Tlak společnosti na to, že jsme dobří a ničeho se nebojíme, mi nevyhovuje

Tereza Verecká

Rozpad vztahů a hodnot, nesmyslná honba za kariérou či absurdní víra současné společnosti v neutuchající rozvoj. I o tom ve svých dramatických textech píše jedna z výrazných autorek mladé generace - Tereza Verecká.

Korunou nového českého vydání textu jsou hravé, imaginativní ilustrace českého surrealistického výtvarníka, animátora a filmaře Jana Švankmajera, který Carrolovu Alenku zpracoval už v roce 1988 v podobě celovečerního animovaného filmu. „Švankmajerovy ilustrace k tomuto vydání mají zvláštní osud. Vznikly na začátku tohoto století na objednávku z Japonska. Japonci Švankmajera milují, a tak ho požádali, jestli by nemohl ilustrovat tuto klasickou knihu. Jan Švankmajer si knihu znovu přečetl a nechal se inspirovat i původními ilustracemi Johna Tenniela. Švankmajerovi trochu koláže, trochu ilustrace ukazují, že Alenka je takovou stařičkou kmotrou surrealismu,“ dodává Michal Jareš.

autoři: Markéta Kaňková , Hok
Spustit audio