Tomáš Císařovský: Malířství je samo o sobě trochu poustevnictví

23. leden 2018

Své figurální obrazy a kolekci akvarelů vystavuje v Galerii 101 na Ovocném trhu v Praze pod názvem „Rozděleni volbou" malíř Tomáš Císařovský.

Dílo čerstvého šestapadesátníka, malíře Tomáš Císařovského, má mnoho různých fazet. V centru jeho pozornosti stojí člověk - individuum, jež si samo odpovědně určuje svou životní cestu, i individuum zmítané a deformované vírem dějinných událostí a osudu. V Císařovského tvorbě nechybí ani krajina chápaná jako organická součást života člověka.

Tomáš Císařovský o výběru prací pro výstavu říká: „S kurátorem Martinem Dostálem jsme vysledovali stopu, která se více objevuje v mé figurální práci. Jsou to věci, které se vztahují k alegorii poustevnictví. Poustevnictví je staré evropské téma, v Čechách zejména za baroka hodně frekventované. Člověk zvažuje, jak se k fenoménu poustevnictví vztahovat v současné době. Nehledě na to, že malířství samo o sobě je do určité míry o poustevnictví,“ a dodává: „Není to jen o nějakém gestu, jak se vzdálit od společnosti. Spíš se na chvilku vzdálit nebo odvrátit od šumu a běsů a věci v sobě promyslet trochu jinak. Aby byl člověk potom zase trochu víc uvnitř sebe.“

Slova jsou zbraní, nástrojem manipulace i svádění. Černý med v Činoherním klubu si hraje s dialogy

Z inscenace Černý med

Novinkou Činoherního klubu v Praze je původní autorský text režiséra, scénáristy a pedagoga pražské FAMU Vojtěcha Maška Černý med.

Velmi často se na obrazech Tomáše Císařovského objevují zvířata, zejména psi, ale také třeba slepice. „Mám odjakživa zvířata rád, leckdy radši než některé lidi. Přijde mi přirozené zvířecí říši a vůbec celou přirodu dostávat do obrazů. Obzvlášť v dnešní době, kdy věci jsou od sebe hodně daleko,“ přibližuje malíř.

Výstavu autorových obrazů a akvarelů nazvanou „Rozděleni volbou“ si můžete v Galerii 101 ve druhém patře domu číslo 17 na Ovocném trhu v Praze prohlédnout do 3. března.

autoři: Karel Oujezdský , Hok
Spustit audio