Turistická sezóna na Bouzově je v plném proudu. Na raritu láká kojetínské muzeum

27. červen 2018
Kraj na dlani

Zavedeme vás mezi pionýry z Velké Bystřice, zeptáme se zahrádkářů z Přerovska, jak to vidí s letošní úrodou, a nahlédneme do kojetínského muzea i bouzovského hradu.

Expedice Apalucha, kterou známe z populární české komedie S tebou mě baví svět, inspirovala spoustu oddílů a klubů, třeba pionýrský eko-turistický oddíl Poletušky z Velké Bystřice. Navštěvují ho děti, které se zajímají o přírodu, turistiku, netradiční hry a sporty. Schůzky mívají v informačním centru vedle zámku, potkat je ale můžete na nejrůznějších akcích ve městě a okolí. Vypravila se za nimi s mikrofonem Dita Vojnarová.

Přestože se lidé na Přerovsku potýkají s dlouhodobým suchem, na letošní úrodě se to prý příliš nepodepsalo. Teplé jarní počasí naopak sklizeň některých druhů ovoce a zeleniny urychlilo o celý měsíc. Více napoví anketa, kterou Jana Zemková natočila v Záhoří. 

Kojetín zaujme barokními sochami v centru i velkým kostelem s poutní tradicí. Na rozlehlém náměstí najdeme také budovu zdejšího muzea. Aleše Spurného provedl expozicí správce sbírek Milan Zahradník. Mají tu také starý přístroj zvaný polyfon.

Svésedlice jsou malá vesnička na Olomoucku, kde je hodně veselo. Lidé z okolí místním říkají „švédi“. Proč? Na to se Petra Ševců zeptala starosty Lubomíra Konara.

Počet návštěvníků hradu Bouzova každoročně roste. To správě hradu přináší radost, ale i starosti. Problém je podle kastelánky Zuzany Šulcové v tom, že většina jich přijíždí právě o prázdninách. Jak to změnit a jak přesvědčit turisty, aby zůstávali déle? To zjišťoval Mirek Kobza.

autoři: Pavel Juráš , Jana Zemková , Dita Vojnarová , Petra Ševců , Miroslav Kobza , Aleš Spurný , mid
Spustit audio