Uběhl maraton, absolvoval Tour de France. K velkým věcem se musíte odhodlat. Mně k tomu pomohl handicap, říká nevidomý sportovec

29. březen 2023

Jeho velkým snem byla kariéra sportovce. Ve dvaceti letech přišel o zrak. Ondřej Zmeškal se ale svému osudu postavil a navzdory hendikepu, nebo možná, jak sám říká, díky němu, dnes dokáže zdolávat ty nejnáročnější závody v maratonu, cyklistice či triatlonu.

Ondřej musel o své místo na světě bojovat už od počátku. Narodil se předčasně v sedmém měsíci. Vysoké dávky kyslíku v inkubátoru mu poškodily zrak na jednom oku a ze tří čtvrtin i sluch. Jako dítě se se svým omezením přirozeně naučil žít a svůj hendikep nevnímal jako omezující. Ve dvaceti letech mu ale na zdravém oku praskla sítnice. I přes okamžitou operaci přišel o zrak zcela. Teprve tehdy pocítil naplno i nedostatečný sluch. Do té doby totiž zvládal při komunikaci odezírat.

V brněnském středisku Teiresiás na Komenského náměstí je aktuálně k vidění výstava fotografií mapujících sportovní úsilí i úspěchy nevidomého profesionálního sportovce Ondřeje Zmeškala. Zhlédnout ji můžete do léta.

První rok po ztrátě zraku byl velmi krušný. Přišla sebelítost, deprese a beznaděj. „Nebylo to jednoduché období. Člověk padal do depresí, nechtěl nic dělat, nic řešit. Ale nějak jsem se z toho musel vzpamatovat a říct ‚hele, tak to dál nejde a pojďme něco dělat‘. Díky Tyflocentru jsem si našel práci a dostal se zase mezi lidi,“ vypráví Ondřej Zmeškal.

Postupně u něj ale rostlo odhodlání se nepřízni osudu postavit. Jeho kamarád Lukáš Nožička tehdy přišel s nápadem, že spolu budou běhat. Společně s Lukášem, který se později stal i jeho trasérem, pak začali trénovat. „Překážky jsou jak v osobním životě, tak i při sportu. Tím, že člověk nevidí, tak je závislý na pomoci druhých. Trasér mě pak musí upozorňovat na směr běhu, překážky na cestě a podobně.“

Absolvoval Prague international maraton a aby toho nebylo málo, přidal si k běhu ještě triatlon a běžecké lyžování. Pokořil nejdelší vzdálenost triatlonového závodu Iron Man v německém Regensburgu (42 km běhu, 180 km na kole a 3,8 km plavání), kde mezi zdravými účastníky obsadil neuvěřitelné 6. místo. V roce 2021 absolvoval na tandemu celou trasu Tour de France. „Ztráta jednoho smyslu mi dala smysl života,“ dodává.

Spustit audio

Související