Ukrajina oslavila vánoční svátky válce navzdory. Poprvé v novodobé historii už v prosinci

Ukrajina prožila Vánoce ve stínu leteckých útoků. Symbolicky ale poprvé v novodobé historii podobně jako většina evropských zemí, tedy oficiálně v prosinci. Kdyby načasování svátků ukrajinské ortodoxní církve nezměnily, slavili by je podobně jako Rusové až o prvním lednovém víkendu.

V potemnělém sále ve sklepě nedaleko Puškinova divadla v centru východoukrajinského Charkova sedí před pódiem rodiny s dětmi, další lidi se opírají o zdi podél sálu. Je večer 24. prosince.

Večer 24. prosince vyrazil do centra Charkova zpívat ukrajinské vánoční koledy sbor baptistické církve

„Na Ukrajině známe asi 200 koled, velmi různorodých písní. Ke každému svátku se vážou nějaké koledy,“ zasvěcuje mne do historie ukrajinských vánočních písní jedna ze sólistek.

„Na Vánoce se zpívají koljadky, jsou o narození Ježíše Krista a vypráví biblický příběh. Na Nový rok se zpívají ščedrivky. Koledníci s nimi chodí po jednotlivých hospodářstvích a opěvují, jak je tam dobrý hospodář. A třetí svátek je křest Páně, na ten se zpívají jordánky.“

12 jídel

Datum Vánoc ukrajinské ortodoxní církve a následně oficiálně i úřady posunuly, aby se co nejvíce odstřihli od ruského pravoslaví i Ruska samotného. Některé rodiny si dárky dávají už na svatého Mikuláše, jiné až na Nový rok.

K Vánocům podle novinářky Julie Tkačukové patří spíše jiné tradice. Na stole v předvečer Vánoc se servíruje 12 pokrmů.

„Na stole ale není žádné maso, to se jí až další den. Máme vareniky se zelím a s brambory, hřibovou polévku, smaženou rybu a uzenou rybu a taky salát z kvašeného zelí. Jako první jídlo se jí kuťa,“ nezapomene Julia zmínit ani tradiční sladkou obilnou kaši.

Ukrajinský vertep je divadelní scénka o narození Ježíše Krista

Koleda pro vojáky

Když druhý den mířím do chrámu, ve kterém vánoční bohoslužbu slouží řeckokatolický biskup, letecký poplach v Charkově trvá už od rána. Kostel je přesto zaplněný lidmi i zpěvem koled.

Do chrámu vchází skupinka dospělých a dětí v převlecích andělů, pastýřů, betlémské hvězdy nebo taky krále Herolda a smrti. Takzvaný vertep je divadelní scénka o narození Ježíše Krista.

Tradiční koledování má v době války často ještě jednu funkci: koledníci vybírají peníze pro vojáky.

autoři: Jana Karasová , and
Spustit audio

Související