Ultimátní atlas moderních forem. Adam Štěch chystá velkou knihu z cest za světovou architekturou

27. srpen 2019

Adam Štěch se nedávno vrátil z Jižní Ameriky s další várkou fotografií modernistických staveb a chystá se k vydání velké autorské publikace. Nejen o tom mluvil v ArtCafé.

Třináct let jezdí Adam Štěch po světě, odkud vozí fotografie výjimečných modernistických budov. Jeho vášeň pro architekturu 20. století v kombinaci s nebývalým puzením vidět všechno na vlastní oči mu před dvěma lety vynesla významnou spolupráci na souhrnné architektonické knize Inside Utopia.

Čtěte také

Půjde-li všechno dobře, příští rok bude s pomocí německého nakladatele na světě Štěchova první zcela autorská kniha. „Říkám jí ultimátní atlas moderních forem. Mělo by to být vyvrcholení mého mapování globálního modernismu, moderních stylů v architektuře v letech 1910 až 1980. Rád bych tou knihou ukázal, že modernismus rozhodně není jen jednoproudý,“ vysvětluje. Na publikaci čítající tisíc fotografií a příběhů jednotlivých domů a jejich architektů pracují se Štěchem designéři Matěj Činčera a Jan Kloss z jejich společné kreativní skupiny OKOLO.

Prozatím poslední zastávkou Adama Štěcha, jenž se o své objevy zasazené do uměleckého kontextu dělí se čtenáři časopisů Architect +, Vogue, Wallpaper a nově také on-line verze italského magazínu Icon Design, byla Jižní Amerika, odkud si přivezl 120 gigabitů fotografií. „Splnil jsem si jeden z achitektonických zlatých grálů, pět dní jsem strávil v Brazílii v Sao Paulu,“ konstatuje.

Interiér vily Bedoret od Jacquese Dupuise v Bruselu

Byl ale také v Argentině a v Uruguayi. V resortu Punta del Este nedaleko hlavního města Montevidea chtěl vyfotografovat malou, intimní stavbu od španělského architekta Antonia Boneta. „Jedná se o restauraci a klubový dům v osadě vilových domů u pobřeží. Je to příklad corbusierovského miminalismu, Bonet k tomu ale přidal i trochu mysticismu a také surrealismu,“ přibližuje Štěch.

Zajímavých domů je nekonečné množství

Cesta na jih země mu nečekaně přihrála i další, jak sám říká, fantastické domy, o kterých by se pravděpodobně v žádných knihách, časopisech ani na internetu dopředu nedozvěděl.

Bytový dům od Jorge Garcia Pardo, Punta del Este

Designér a zároveň můj kamarád Jakub Berdych se mě před osmi lety po zveřejněném článku o jednom domě ptal, jestli si myslím, že najdu ještě nějaké další zapomenuté stavby. Já mu řekl, že si myslím, že ano. Od té doby jsem jich našel stovky. Cestování za architekturou souvisí i s tím, že věci zažíváte na vlastní kůži. Kdybych do Montevidea nejel, o polovině staveb, které jsem tam nafotil, bych se nikdy nedozvěděl, líčí. Tato část zeměkoule pro něj byla ráj: většina budov totiž na sobě nesla informace o architektovi a inženýrovi, což Štěchovi pomohlo k rychlejšímu dohledávání dalších údajů o stavbách.

Do aktuálního žebříčku nejoblíbenějších destinací řadí kromě Uruguaye, Itálie a Francie také Belgii, na jejíž architektuře si cení dekoru, originality, fantastických detailů i menšího měřítka.

Jednou by takto rád zmapoval celý svět, dva kontinenty mu ale ještě chybí. V Africe jako první přijde na řadu Maroko, těžší to, zdá se, bude s Antarktidou. „Tam toho modernismu asi moc nemají. Nedivil bych se ale, kdyby tam byly pozůstatky věděcké stanice z padesátých let.“

Jaké úkoly dává Adam Štěch svým studentům na vyšší odborní škole? Kolik času zbývá členům skupiny OKOLO, která letos funguje deset let, na jízdu na kole? A jak bude vypadat velká výstava architekta a designéra Jiřího Pelcla, na níž s OKOLO společně pracují? Poslechněte si celé ArtCafé. Hudbu vybíral Ondřej Bambas.

Spustit audio

Související