Umělci se nechávají inspirovat přírodou v Laškově. Chovatelé vystavovali svá zvířata ve Lhotě

5. září 2018
Kraj na dlani

V dnešním putování krajem se setkáme s umělci, s koňmi, kteří pomáhají dětem, chovateli a jejich zvířaty a také s amatérským meteorologem.

Uniknout z města do přírody, soustředit se na tvorbu a nechat se inspirovat umožňují takzvané rezidence pro umělce, které se čas od času konají v blízkosti obce Laškov na Prostějovsku. Na konci léta se tam byla s mikrofonem podívat Petra Ševců.

Ve Vyšehorkách, místní části Líšnice na Šumpersku, nežije moc lidí. Pochlubit se ale můžou dobrými sousedskými vztahy a krásným okolím. Na okraji vesnice má své sídlo centrum Ryzáček, nestátní nezisková organizace provozující hiporehabilitaci a další aktivity spojené s koňmi. Ve Vyšehorkách tráví hodně času fyzioterapeutka Hana Bednáříková, se kterou si popovídala Dita Vojnarová.

Králík na chovatelské výstavě ve Lhotě u Šternberka

Přestože při nočních bouřkách museli odčerpávat vodu a přenášet zvířata zvenku do budovy, zdála se být při naší nedělní návštěvě chovatelská výstava ve Lhotě u Šternberku povedená. Spousty návštěvníků si tu prohlédly králíky, drůbež, holuby i papoušky a třeba také činčilu a agamu. Na výstavě se Aleš Spurný setkal s nestorem zdejšího chovatelství Josefem Říhou.

Meteorologickou stanici a také stanici pro pozorování fotosféry Slunce provozuje v Hlivicích na Uničovsku Jiří Konečný. Způsobuje horká léta sluneční cyklus, nebo spíše jevy u nás na Zemi? A jaké bylo letošní léto z hlediska počasí? I na to se přímo do Hlivic zajel podívat Mirek Kobza.

autoři: Petra Ševců , Dita Vojnarová , Aleš Spurný , Miroslav Kobza , Pavel Juráš , mid
Spustit audio