Umění je symbolem naší existence, říká didaktička výtvarné výchovy Petra Šobáňová

Umění se věnuje celý život, snaží se, aby bylo dostupné a srozumitelné pro každého. Rozvíjet se v něm pomáhá i dětem pomocí výtvarných aktivit a edukačních videí přes internet.

Petra Šobáňová společně s ilustrátorkou Pavlou Baštanovou stála u zrodu projektu Bez názvu. Nedatováno. Koncept je online platformou pro vzdělávání prostřednictvím propojování tvůrčích aktivit s uměním.

Na webových stránkách jsou umístěny metodické listy a eduklipy určené pro děti ve věku od deseti do dvanácti let, baví ale i mladší a starší věkové skupiny. Pracovní listy jsou výjimečné jejich neotřelou vizuální podobou a aktivitami přinášející možnost zamyšlení se nad hlubším významem.

„Někdy se ve vyučování na dálku na výtvarnou výchovu zapomíná, tak jsme si říkali, že toto nabídneme učitelům, aby jim to pomohlo. Zároveň dostáváme mnoho pozitivních ohlasů přímo od rodičů, kteří si naše listy stahují a zabaví jimi děti ve dnech, kdy se mohou nudit,“ uvádí Petra Šobáňová.

Podle ní může být umění a vyjádření se skrze výtvarnou činnost pomocí nejen pro děti, ale také pro dospělé, zvláště v současné době, například jako forma relaxace.

„Umění je symbolem naší existence a mnohdy nám ve vypjatých situacích, kdy všude okolo nás slyšíme o nemoci a třeba o smutných dimenzích lidské existence, dává na všechno odpověď. Toto prožívali lidé v minulosti a vždy se ptali na to, jakou cenu má lidský život, jak žít. Umění nám ukazuje, že nejsme nějací roboti, ale že máme emoce,“ popisuje.

Výtvarnou výchovu měla ráda už od dětství, věnovala se jí proto i nadále ve studiích, konkrétně na Katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Nyní vyučuje didaktiku výtvarné výchovy, galerijní a muzejní pedagogiku a působí také jako proděkanka fakulty.

„Muzeum mi dává pocit hloubky. Každý z nás asi zná to, že se někdy pohybujeme jako takové ty myšky v kolečkách, kdy se jenom honíme a plníme pracovní povinnosti. Muzeum mi osobně nabízí možnost vyskočit z toho kola a zamyslet se, zastavit se. Mnohdy ale taky potkat lidi, které mám ráda, protože každé muzeum je nejen instituce, která shromažďuje předměty, ale také instituce, která sdružuje určitou komunitu. Ne nadarmo jsou muzea centry kulturního života ve městě,“ říká o významu a symbolice muzea pro ni osobně.

autor: Dominika Gerychová
Spustit audio