V Bedihošti o víkendu soutěžili ve cvrnkání kuliček, na cvičišti v Bystrovanech učí psy poslušnosti

18. duben 2018
Kraj na dlani

S mikrofonem jsme zavítali na kuličkový turnaj, kynologické cvičiště, do ekologické mateřské školy a také do zahradnictví. A vyzpovídali jsme výrobce kožené galanterie.

Hráli jste v dětství kuličky? A víte, že se ve cvrnkání kuliček dodnes pořádají i turnaje? Na jeden takový se Petra Ševců vypravila do Bedihoště na Prostějovsku.

Na kurz základní sportovní kynologie pro veřejnost v Bystrovanech na Olomoucku se byla podívat Dita Vojnarová. Na hřišti se běžně scházejí dvě desítky psů nejrůznějších ras (od vlčáků a dog po border kolie a mopsy), kteří se svými pány a pod dohledem zkušených kynologů trénují poslušnost. Nezapomeňte během výcviku svého psa chválit a odměňovat, doporučují psí trenéři.

Mateřská škola v Milenově stojí u silnice uprostřed vesnice. Na první pohled poznáte, že tam mají tvořivé děti i paní učitelky. K výzdobě i ke hrám totiž využívají hlavně přírodní materiály. Sbírat do lesa je prý chodí za každého počasí. A k přírodě vůbec mají hodně blízko. Už tři roky dokonce usilují o titul ekoškolka. Podrobnosti zjišťovala Jana Zemková.

Do zahradnictví u hlavní cesty procházející Rapotínem v těchto dnech míří desítky zákazníků. Žádají především přísadu zeleniny a květin, sazenice keřů a stromků. Přitom ještě před pár dny kolem ležel sníh. Jak ale potvrzuje zahradnice Jana Šťastná, jsou na podobné jarní nápory zvyklí a připravení. Do místního zahradnictví se vypravil i Mirek Kobza.

Jiří Tomčík z Přerovska vyrábí nejrůznější předměty z kůže. A možná i vy jste ho potkali na nějakém jarmarku či jiné akci, stejně jako kolega Aleš Spurný. Proč a jak dlouho se tomuto řemeslu věnuje, prozradí v rozhovoru.

autoři: Petra Ševců , Dita Vojnarová , Jana Zemková , Miroslav Kobza , Aleš Spurný , Pavel Juráš , mid
Spustit audio