V Českém rozhlase se snoubí tradice s prestižní značkou

8. únor 2019

Markéta se v Českém rozhlase věnuje externí komunikaci. Její náplní práce je komunikace s novináři, příprava tiskových zpráv, článků a rozhovorů. Částečně se podílí i na přípravě interní komunikace, která pro ni vedle oblíbených písmenek zahrnuje o něco méně oblíbené činnosti z odvětví informačních technologií.

Markéto, pamatuješ si, jak probíhal tvůj první den v novém zaměstnání?

Úplně prvním oficiálním dnem v Českém rozhlase, kdy jsem nastoupila jako zaměstnanec, byl pátek 1. září 2017 a jednalo se o tzv. nástupní den. Vzhledem k tomu, že mám hned začátkem září i narozeniny, tak jsem si svým způsobem nadělila dárek k narozeninám, po kterém jsem toužila již několik let předtím.    

Před svým nástupem jsi pracovala v mezinárodní hotelové společnosti, následovalo soukromé vydavatelství a PR agentury, prošla jsi několika firemními kulturami. Liší se prostředí veřejnoprávního média výrazně od tvých předešlých zkušeností?

Vzhledem k tomu, že jsem profesně vyrostla ve velké mezinárodní společnosti, tak co se týče zázemí, chodu či nejrůznějších schvalovacích procesů, které přímo souvisejí s chodem našeho oddělení a náplní práce, je to velmi podobné. Na druhou stranu prostředí médií se, podle mého názoru, nemůže žádnému jinému co do pestrosti, rychlosti, aktuálnosti témat či setkávání se zajímavými lidmi z nejrůznějších odvětví lidské činnosti vyrovnat. Kdokoliv, kdo pracoval v jiném odvětví a přešel do médií, mi možná bude rozumět lépe, než ten, kdo v médiích pracuje celý život. Já osobně jsem po přechodu do médií měla pocit, že se můžu nadechnout, tvořit a že vyjádření názoru je žádoucí.     

Takzvaně přičichnout k rozhlasovému povolání jsi ale měla možnost už dříve coby členka elévského programu pro mladé talenty. Jaké bylo vrátit se do rozhlasu jako opravdový zaměstnanec?

Byl to druhý splněný sen holky z gymplu, jen se to mohlo uskutečnit o pár let dřív. Pracuji pro instituci s téměř stoletou historií, která má do slova, do písmene a nejen v přeneseném slova smyslu zvuk.  

Spustit audio