Vrcholový sport je minulost, ale sportovkyní zůstávám dál, říká mistryně světa v aerobiku Olga Šípková

27. březen 2020

Olga Šípková je držitelkou hned několika významných úspěchů v aerobiku. Dnes se kromě milovaného sportu věnuje podnikání a moderování. V rozhovoru s Xaverem Veselým mimo jiné prozradila i to, jaké jídlo by rozhodně nikdy nesnědla.

Sportovkyně Olga Šípková se od dětství věnovala moderní gymnastice. V roce 1993 zvítězila na mistrovství České republiky ve sportovním aerobiku. V tomto sportu je také dvojnásobnou mistryní Evropy a mistryní světa. Sama ale svoji kariéru ve vrcholovém sportu vidí jako minulost. „Asi jsem nikdy nebyla ten typ, který by si pověsil medaili doživotně na krk a žil z toho, že ji získal,“ směje se Olga Šípková.

Dosažený titul ji samozřejmě otevřel mnohé dveře. Dnes vede lekce, moderuje, přednáší a dále se vzdělává. První zlatou medaili, kterou český sportovní aerobik získal, ani nemá doma. Propůjčila jí k chystané výstavě k výročí Českého svazu aerobiku a fitness.

Mezi své největší sportovní okamžiky Olga Šípková neřadí pouze chvíle, kdy stála na bedně. „Ráda vzpomínám na úplný začátek v roce 1993, kdy jsem přišla na závod jako neznámá holka, sama za sebe a jen proto, že se mi sport líbil. Závodila jsem, absolutně bez ambicí, zato s velkou radostí, a vyhrála. To byl ten největší okamžik. Za týden na to jsem měla první titulní stranu – holka, která zatím stála spíše na ocase sportu.“

Sportovní aerobik patří mezi aerobní druh pohybu, kam můžeme zařadit také běh, plavání nebo svižnou chůzi. Pro lidské zdraví je aerobní cvičení nejprospěšnější pohybová aktivita, posiluje srdce a pomáhá v hubnutí. V tělocvičnách můžeme Olgu Šípkovou potkat několikrát do týdne, přestože je autorkou mnoha video návodů na cvičení doma. „Pokud někdo cítí nepřekonatelný stud, je skvělé se rozcvičit sám doma. Případně se připojit k přátelům a nejít tak cvičit sám,“ vysvětluje Olga Šípková, v čem vidí výhody cvičení doma.

V tělocvičnách aerobik pomalu přenechává místo jiným sportům. Plných sálů jako dříve se už obávat nemusíme. „V tělocvičnách se objevují kruhové tréninky pod rozličným názvy, ale vše se vrací k práci s vlastním tělem,“ vysvětluje Olga Šípková.

Dnešní ženy si chtějí nechat organizovat čas

Kromě předcvičování se Olga Šípková zabývá mimo jiné tím, že ženám organizuje volný čas. „V dnešní době jdou ženy z funkce do funkce, organizují děti i volný čas rodiny. Tyto ženy milují, když někdo organizuje je a ony mohou jen tak vlát ve vzduchu a užívat si, že tentokrát se někdo stará o ně,“ říká bývalá mistryně.

Především odpočinek je cílem víkendových i týdenních pobytů, které Olga Šípková pro všechny zájemce pořádá. Na programu akce, kam zpravidla vyráží skupina žen, jak samotných, tak s dětmi nebo partnery, je cvičení, čas pro relaxaci i společná zábava.

Se sportem úzce souvisí zdravá strava. Sama Olga Šípková ale zastává heslo vše s mírou, nikdy nebyla vyhraněná na určitou dietu. Jejím cílem je především stravovat se tak, aby tělo mělo dostatek energie. „Přestala jsem řešit, kolik čokolády sním. Myslím si, že naše tělo ví mnohem lépe, co potřebuje, než naše hlava. Co bych však nikdy nesnědla, jsou dršťky,“ směje se sportovkyně.

Svět závodního aerobiku opustila Olga Šípková v době, kdy se kvůli dceři přestala věnovat trenérství. Víkendy v tělocvičnách tráví ale i nadále, převážně díky cvičení pro veřejnost, které pořádá na různých místech v Čechách i na Moravě. V záznamu pořadu uslyšíte, jaká bude nejbližší zastávka Olgy Šípkové.

Spustit audio