Výstava Alexandra Hackenschmieda. Muže, který otevřel dveře do nové vizuální éry

2. leden 2018

Pražská Galerie Artinbox otevřela fotografickou výstavu  - „Alexandr Hackenschmied: Skromný prorok nových vizí“ -  připravenou ke 110. výročí narození toho významného českého a amerického fotografa.

Před 110 lety 17. prosince 1907 se v Linci narodil český a později americký fotograf, publicista, kameraman, střihač a režisér Alexandr Hackenschmied. Byl jednou z nejvýznamnějších osobností naší předválečné filmové a fotografické avantgardy. Je známý také jako jeden z mála českých laureátů ceny americké filmové akademie Oskar za nejlepší krátkometrážní dokument Žít, oceněný v roce 1965.

Byl jedinečný. Galerie Smečky vystavuje dílo kreslíře a ilustrátora Vladimíra Renčína

z výstavy Vladimír Renčín

V den nedožitých 76. narozenin kreslíře a ilustrátora Vladimíra Renčína byla 6. prosince v pražské Galerii Smečky otevřena výstava nazvaná prozaicky: Vladimír Renčín.

Galerie Artinbox v Perlové ulici v Praze otevřela k autorovu jubileu výstavu nazvanou „Alexandr Hackenschmied: Skromný prorok nových vizí“, na níž můžeme vedle známých autorových fotografií vidět i záběry z jeho fimů a řadu dosud nevystavovaných prací. „Alexandr Hackenschmied otevíral dveře do nové vizuální éry, kterou dnes žijeme. Byl také jedním ze spolutvůrců systému IMAX, velkých kin,“ přibližuje osobnost Alexandra Hackenschmieda, který zemřel v roce  2004 v New Yorku, spolukurátorka výstavy, fotografka Nadia Rovderová.

Universum Brdečka. Celovečerní dokument připomíná legendu českého filmu

Universum Brdečka, 2017

Do kin se dostává dokument Universum Brdečka. Představuje spisovatele, scenáristu, výtvarníka, animátora a režiséra Jiřího Brdečku.

V roce 1939 opustil Československou republiku a odešel do emigrace. „Nebylo to úplně dobrovolné. Od roku 1938 se jako kameraman podílel na filmu Krize, který upozorňoval na nebezpečí Hitlerova nacismu v Evropě, takže byl nucen emigrovat.“

V Americe se jako kameramen a režisér chytil skvěle. „Všichni na něj vzpomínají jako na velice pokorného, skromného a tichého člověka, který uměl dobře spolupracovat s týmem. Většinu času prý mlčel, ale když promluvil, tak to bylo něco, co bylo pro daný projekt naprosto zásadní,“ doplňuje Nadia Rovderová.
 
Výstavu si můžete v Artinbox gallery v Perlové ulici v Praze 1 prohlédnout do konce února.

autoři: Karel Oujezdský , Hok
Spustit audio