Vyvážený jídelníček jako cesta ke zdravé krvi

31. říjen 2019

O krvi často přemýšlíme jako o zdroji informací o našem celkovém zdravotním stavu. Správným jídelníčkem však dokážeme ovlivnit také zdraví krve samotné. Jak si zajistit zdravou krev, poradí doktorka Kateřina Cajthamlová.

Krev je transportní médium, které přenáší po celém těle různé látky z různých orgánů. Z krve můžeme zjistit například dlouhodobé výkyvy cukru, množství potřebných minerálních látek i hladinu cholesterolu. Na základě rozboru krve je proto diagnostikována řada onemocnění.

Zdraví krve

Stav krve můžeme ovlivňovat životním stylem i jídelníčkem. Jedním z hlavních hledisek, který můžeme ovlivnit správným dýchání, je hladina kyslíku v krvi. Ale i množství cukru, tuků, stopových prvků a vitamínů v krvi je závislé na naší dietě a zdravým pohybem.

Krev si můžeme ale také zkazit. Mezi zlozvyky, které škodí naší krvi, patří především kouření, konzumace alkoholu, nadměrné pití kávy a černého čaje. Ohrozit nás mohou také neléčené záněty. „Krev si můžeme zkazit i v případě, kdy nebudeme chodit na pravidelné prohlídky k zubaři. V krvi totiž budou neustále cirkulovat zplodiny z bakterií, nebo bakterie samotné,“ upozorňuje doktorka Kateřina Cajthamlová.

autoři: Patrik Rozehnal , nwe
Spustit audio