Z pozorování ptáků se dozvíme, jak funguje náš svět, říká ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek

Ptákem roku letos vyhlásila Česká společnost ornitologická káně lesní. Upozorňuje tak mimo jiné na ohrožení kání z důvodu nebezpečí otrav, kterým tento druh čelí.

„Jedná se jak o otravy cílené, kdy někdo nastraží jed v krajině proto, aby otrávil dravce nebo šelmy. Pak jsou tu ještě otravy sekundární, které sice nikdo nechce, ale stanou se jaksi mimochodem, protože v krajině používáme těch jedů příliš mnoho,“ říká Vermouzek.

Logo

Ptáka roku vybírá Česká společnost ornitologická už od roku 1992. Kromě toho pořádá celorepublikové sčítání ptáků, kterého se letos v lednu zúčastnilo 17 tisíc dobrovolníků.

A co nás podle Zdeňka Vermouzka na ptácích fascinuje?

„Ptáci jsou pro nás zajímaví tím, že jsou velmi podobní lidem. V mnoha ohledech podobnější než mnohem příbuznější savci. Většina savců používá jako svůj hlavní smyslový orgán čich. Pohybuje se v noci, nenápadně, ve skrytu. Naproti tomu ptáci jsou hodně vizuální. Podobně jako lidé mají výborný zrak, tím pádem jsou i často nápadně zbarvení, protože to patří k jejich komunikaci. Nám to vyhovuje, protože je můžeme snadno pozorovat,“ uvádí Vermouzek jeden z důvodů zájmu lidí o ptačí svět.

Sýkorka na krmítku

Podle čeho se pták roku vybírá, co všechno obnáší práce ornitologa a co se České společnosti ornitologické daří měnit v přístupu společnosti ke krajině?

Poslechněte si rozhovor.

autor: pese
Spustit audio