Zážitkový penzion, muzeum nebo galerie? Studenti architektury představují nápady na obnovu Arnoldovy vily

5. únor 2018

Návrhy na obnovení Arnoldovy vily si lidé prohlédnou v brněnské vile Löw-Beer. Zpracovali je studenti Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně. Mezi návrhy je třeba přetvoření vily v autentický zážitkový penzion nebo zřízení muzea tradicionalistické architektury.

„Nemůžeme říct, že by výstavba Arnoldovy vily něco zásadně změnila a posunula vývoj architektury někam jinam. V tom to není. Unikátnost je v určité dochovanosti architektonických detailů, které ve vile jsou a dále je samozřejmě výjimečný její příběh,“ říká děkan Fakulty architektury VUT v Brně Jan Hrubý.

Všechna sídliště nejsou stejná. Výstava představuje paneláky i to, jak se v nich žilo

Z expozice Bydliště: Panelové sídliště

Pět let trval výzkumný projekt nazvaný Panelová sídliště v České republice jako součást městského životního prostředí, zkráceně Paneláci.

Návrhy na obnovu Arnoldovy vily představilo pět studentů architektury. Někteří by chtěli navázat na dlouholetou tradici školky, jiní navrhnují zřídit ve vile muzeum nebo vytvořit v zahradě letní kino. Svůj koncept představila například Alžběta Ševčíková: „V mém návrhu jsou pokoje s vlastním zázemím, historické autentické vybavení, kostýmy. Člověk si může vyzkoušet historický život.“

Proč se výstava koná ve vile Löw-Beer vysvětlila její vedoucí Petra Svobodová: „Arnoldova vila je sousedkou vily Löw-Beer a vily Tugendhat. Je to v postatě ob parcelu umístěný objekt. Souvislost je tedy místní, ale i historická, protože poslední soukromý majitel vily Löw-Beer byl bratrem Cecílie Hože, tzn. poslední soukromé majitelky Arnoldovy vily.“

Výstava studentských návrhů je v brněnské vile Löw-Beer k vidění do 1. dubna.

autoři: Pavlína Hornová , Hok
Spustit audio