Ženy mají jiný styl vedení. Umí bouchnout do stolu, ale i naslouchat, říká budoucí rektorka Karlovy univerzity Milena Králíčková

27. prosinec 2021

„Vím, že nastupuji po silném manažerovi, ale přicházím s jiným stylem řízení a komunikace. Věřím, že se všechny plány vydaří,“ svěřuje se lékařka a budoucí rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková v Blízkých setkáních. Všechny díly pořadu najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

Milena Králíčková je první ženou, která povede nejstarší a největší vysokou školu v Česku. „Sama pro sebe nevnímám rozdíl v tom, jestli univerzitu vede muž, nebo žena. Jsem ráda, že jsme s profesorem Stehlíkem vedli férovou kampaň,“ uvažuje.

Ale možná že pro naše studenty tahle otázka významná je. Právě totiž dostává šanci ženský styl vedení. Ženy umí být rozhodné a třeba i bouchnou do stolu, ale umí i naslouchat,“ myslí si Milena Králíčková

Nezklamat očekávání

Budoucí rektorka zároveň přiznává, že po zvolení pocítila velkou tíhu a zodpovědnost. Svůj nynější profesní úspěch srovnává třeba s příjezdem na Harvard. „To byl ohromný okamžik, cítila jsem sounáležitost se špičkovým vědeckým světem.“

Profesní cestu dosavadní prorektorky Univerzity Karlovy podporuje i její rodina. „Dcery mě celou dobu podporovaly. Ta ženská pospolitost mi dodávala hodně síly. Budu se snažit je nezklamat a neudělat ostudu. Chci být máma, na kterou budou pyšné.

Musím hodně ocenit i mého manžela. Byl mi celou dobu velkou oporou. Ve slabé chvilce mě vždycky podržel. A i teď vytváří rodině zázemí, když třeba přijedu domů později,“ svěřuje se lékařka a pedagožka.

Učení mi bude chybět

Na svůj budoucí post se těší. Chybět jí ale prý bude samotné učení. „Nejvíc mě baví učit začátek lidského života. Je to oblast, které jsem se věnovala a která je spojená s celou řadou etických otázek – třeba co považovat za začátek lidského života.

V tu chvíli můžeme odstoupit od matérie a upozornit studenty, že lékařství není jen o faktech, ale je že je to svým způsobem umění,“ dodává budoucí rektorka.

Odkud přišel impulz kandidovat na rektorku UK? Jak reagoval její manžel a dcery? Proč jí maminka práci rozmlouvala?  Co jí bude z pozice rektorky chybět? Je něco, co jí nedá v noci spát? Jaké cukroví má nejraději?

autoři: Tereza Kostková , Hok
Spustit audio

Související