Ženy v ofsajdu? Reportérkou ve sportovní redakci

3. květen 2024

Sportovní reportáž tvoří i sto let od svého vzniku jednu ze základních složek rozhlasového vysílání. Některé její principy se za tu dobu skoro nezměnily, jiné ale podstatně. Mezi nejvýraznější změny přitom patří posun žen-reportérek za reportážní mikrofon. Poslechněte si pátou epizodu podcastové série Rozehra.

I když je leckterý posluchač rozhlasu zarytým sportovním fanouškem, jsou i tací, kteří ke sportu žádný vztah nemají. I tak ale často dokážou s napětím poslouchat rozhlasové sportovní reportéry, jejich výřečnost, um v popisu toho, co se právě děje tady a teď. Obě posluchačské skupiny se ale jistě shodnou na tom, že při sportovním přenosu očekávají spíš mužský hlas. Že je překvapí, pokud najednou zaslechnou sportovní reportérku.

Pátá epizoda podcastové série Rozehra je z velké části právě o ženách ve sportovní redakci. Přestože je tato rozhlasová sekce dodnes převážně mužskou záležitostí, vždy se v ní objevovala nějaká žena – sportovní novinářka.

„Mně to trvalo tři roky, než lidi v té redakci pochopili, že by tam žena mohla fungovat,“ říká někdejší sportovní redaktorka Eva Kézrová.

Námět a archivní rešerše: Tomáš Dufka
Dramaturgie: Martina Rasch
Zvukový design a mix: Jonáš Rosůlek
Marketing a produkce: Klára Surovcová
Fotografie a videa: Tomáš Roček
Digitalizace a retuše archivních fotografií: Miloslav Novák, Anna Khmeleva
Autoři epizod: Kateřina Kubalová a Dušan Radovanovič, Naďa Reviláková, Martin Charvát, Jan Suchan, Martina Rasch, Tomáš Dufka
Premiéra: 3. 5. 2024

„Nakonec mně pomohla moderní gymnastika. V roce 1995 bylo v Praze mistrovství Evropy a bylo jasné, že se do toho žádný z těch kovaných hokejových a fotbalových redaktorů nepohrne.“

Jak je tomu dnes, kdy má sport v Českém rozhlase dostatek prostoru nejen na nejposlouchanější české stanici Radiožurnál, ale i na samostatné sportovní stanici Radiožurnál Sport?

„Reportéři mají ve vysílání mnohem víc prostoru, můžou lidem předat víc detailů a informací z akcí, na které se dostanou a ze kterých reportují,“ vysvětluje šéfredaktor Radiožurnálu Sport Miroslav Bureš. Sám do sportovní redakce nastoupil už v 90. letech. A jak sám říká, hodně se toho od té doby v práci sportovních reportérů změnilo.

Pusťte si epizodu Ženy v ofsajdu? podcastové série Rozehra, která odhaluje, co v dnešní době obnáší povolání sportovního reportéra nebo sportovní reportérky v rozhlase.