Zvonařka z Brodku u Přerova slaví jubileum. Vrchoslavice se oficiálně staly obcí přátelskou seniorům

21. listopad 2018
Kraj na dlani

Z šumvaldských lesů se přemístíme do lesní školky u Horky nad Moravou, popovídáme si s flašinetářem i slavnou zvonařkou z Brodku u Přerova, která oslavila 75. narozeniny.

Myslivci mají na podzim plné ruce práce se zajištěním zásob pro lesní zvěř. Petra Ševců se s mikrofonem vydala do Šumvaldu na Olomoucku. Tamní myslivecký spolek funguje už dlouhá léta a více o něm vám poví jeho člen František Krestýn.

U cesty mezi Horkou nad Moravou a Skrbení na Olomoucku, která vede kolem hřbitova do lužních lesů, si můžete všimnout dřevěného domku a u něho spousty dětí. To zaujalo redaktora Aleše Spurného, sesedl z kola a šel si popovídat s maminkami, které si pro děti přijely, i s ředitelkou lesní školky Bažinka.

Vladimír Gajer miluje hudbu, hrál v mnoha kapelách na několik různých nástrojů. Teď je v důchodu, a protože zůstal sám, pátral po nástroji, ke kterému by nepotřeboval spoluhráče. Našel flašinet, se kterým objíždí jarmarky, festivaly, slavnosti. Dita Vojnarová ho nedávno potkala ve Velké Bystřici.

Zvony se v Brodku u Přerova odlévají od poloviny minulého století, známou dílnu tam založil Josef Dytrych. Po jeho smrti už v rodinné tradici pokračovaly samé ženy. Marie Tomášková-Dytrychová se vedení ujala v roce 1985. Dcera zakladatele stála u zrodu stovky zvonů, které najdeme po celém světě. Je také autorkou brodecké zvonkohry, jedné z největších v Evropě. Dnes už zvonařskou dílnu vede její dcera Leticie. U příležitosti jejího životního jubilea si s paní Marií popovídala Jana Zemková.

Vrchoslavice na Prostějovsku získaly na konci října titul „obec přátelská seniorům“ v kategorii malých vesnic. O tom, jak se takové ocenění získává a že nebylo pro Vrchoslavice první, si Mirek Kobza povídal s místostarostkou Adélou Palíškovou.

autoři: Petra Ševců , Aleš Spurný , Jana Zemková , Dita Vojnarová , Miroslav Kobza , Pavel Juráš , mid
Spustit audio