Bývalý dům nábytku, který dnes může připomínat pevnost Boyard. Tady bydlí Český rozhlas Olomouc

18. květen 2023

Tady bydlí rozhlas je seriál, který se před pěti lety vydal za historií a architekturou budov Českého rozhlasu. Letos přibývá nový díl, který je věnován nové budově Českého rozhlasu Olomouc.

Účinkují: David Vávra, Lucie Pernetová a Václav Jílek
Osoby a obsazení: Josef Podstata, Tomáš Bindr, Ondřej Bláha
Připravil: Jan Herget
Zvukový mistr: Vojtěch Dluhý a Radim Dlesk.
Hudba: Tomáš Pernický
Režie: Jan Herget
Premiéra: 18. 5. 2023
Natočeno: 2023

„Úchvatná rozhlasová hala. Jak pevnost Boyard! Má i svůj technický part. Kilometry drátů jsou přiznány, nevadí, že plavou vzduchem nad námi. Prostě žít s technikou  to je standard,“ líčí své pocity David Vávra v dokumentu o stále ještě nové budově Českého rozhlasu Olomouc v Pavelčákově ulici.

I když nové... Na oko i pocit samozřejmě ano. Navzdory tomu 18. května 2023 uběhl přesně rok, kdy se olomoucké rozhlasové studio přestěhovalo z Horního náměstí do budovy, která svým zázemím splňuje nejmodernější požadavky na rádiové vysílání, ale hluboko ve svých základech je taky plná historie.

Úchvatná rozhlasová hala. Jak pevnost Boyard!
David Vávra v dokumentu o budově Českého rozhlasu Olomouc

Náhled do minulosti, přerod bývalého domu s nábytkem, pocity a dojmy. Nejen to vtiskl do nového (16. dílu) dílu dokumentární série o rozhlasových budovách David Vávra, architekt, herec a spisovatel, pod vedením režiséra Jana Hergeta.

Tak pojďme s námi dovnitř, tady bydlí Český rozhlas Olomouc.

K jaké příložitosti vznikla celá dokumentární série Tady bydlí rozhlas? Jak se zrodil nápad dodat 16. díl? Je olomoucká budova ze všech rozhlasových nejkrásnější? Nejen to si poslechněte z úst Jan Hergeta, scénáristy a režiséra pořadu, a Davida Vávry, architekta, herce a spisovatele.

Poslechněte si díl z roku 2018, který se věnoval bývalé budově Českého rozhlasu Olomouc na olomouckém Horním náměstí ↓ 

Všechny díly rozhlasového dokumentárního seriálu Tady bydlí rozhlas si poslechněte ZDE.

autoři: Herget Jan (1981) , dja
Spustit audio

Související