Český rozhlas připomene válečné hrdiny benefičním koncertem na Pražském hradě

9. listopad 2023

Český rozhlas ve spolupráci s neziskovou organizací Post Bellum pořádá u příležitosti Dne válečných veteránů benefiční Koncert pro hrdiny. V katedrále sv. Víta na Pražském hradě představí 11. listopadu Symfonický orchestr Českého rozhlasu působivé skladby od Bedřicha Smetany a Leoše Janáčka, které odkazují na českou minulost. Veškerý výtěžek z koncertu bude věnován charitativní sbírce projektu Paměť národa na podporu válečných veteránů. 

„Český rozhlas dlouhodobě spolupracuje s organizací Post Bellum. Koncert pro hrdiny je dalším z našich společných projektů. V Den válečných veteránů chceme touto výjimečnou kulturní událostí připomenout hrdinství a odvahu těch, kteří v minulosti bojovali za naši svobodu a demokracii. Benefiční koncert bude možné poslouchat v přímém přenosu na stanici Český rozhlas Vltava,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.  

Benefiční Koncert pro hrdiny zahájí slavnostní nástup Hudby Hradní stráže. Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahraje symfonické básně z cyklu Má vlast Bedřicha Smetany: Vyšehrad, Tábor a Blaník. Druhá část programu bude věnována Sinfoniettě Leoše Janáčka, kterou skladatel zamýšlel jako poděkování za první roky života v samostatném demokratickém Československu a skladbu věnoval všem vojákům.

V podvečer 11. listopadu na Den válečných veteránů se Koncertu pro hrdiny zúčastní známé osobnosti z politického a kulturního světa či samotní váleční veteráni, účastníci třetího odboje a další hrdinové, kterým je koncert věnován. Účast přislíbil například válečný veterán Miloslav Masopust, který v řadách československé armády bojoval roku 1944 u Krosna, nebo novodobý veterán Bohuslav Dvořák, který byl v 90. letech nasazen na misích v Bosně a Hercegovině nebo Albánii, a také protikomunističtí odbojáři a bývalí političtí vězni Ivo Klempíř a Jiří Lukšíček.

Koncert bude v přímém přenosu vysílat Český rozhlas Vltava a videopřenos lze sledovat prostřednictvím YouTube kanálu Českého rozhlasu.

Podpořit sbírku je možné také během koncertu nebo průběžně zasláním libovolného příspěvku na sbírkový účet: 6700227/0100. Veřejná sbírka ke Dni válečných veteránů pomáhá bojovníkům za svobodu a demokracii a dalším pamětníkům, kteří vyprávěli své celoživotní vzpomínky pro archiv Paměť národa, v jejich každodenních potřebách či v problémových situacích.

Spustit audio