DAB+ potřebuje pro další rozvoj komerční rádia, Český rozhlas spustí ještě letos osm nových vysílačů

18. říjen 2022

Pro rozvoj digitálního rozhlasového vysílání DAB+ v České republice je nezbytné, aby se do něho zapojila také privátní rádia. Na konferenci Radiokomunikace 2022 to řekl v úterý 18. října ředitel Úseku správy a techniky Českého rozhlasu Karel Zýka. „DAB+ se může rozvíjet pouze tehdy, pokud tam budou i komerční stanice,“ konstatoval Zýka. Český rozhlas plánuje ještě letos spustit silnější digitální vysílač v Hodoníně a dalších sedm dokrývačů.

Čtěte také

„Naší prioritou je v tuto chvíli zlepšit pokrytí signálem DAB+ uvnitř budov,“ konstatoval technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka, který připomněl, že poslechovost DAB+ v České republice je v současné době podle oficiálních dat Radioprojektu na úrovni 14 %. Ze statistik od prodejců, kterými disponuje mj. organizace WorldDAB, vyplývá, že 95 % nových vozů v letošním roce je vybaveno digitálním tunerem v základní výbavě a každé čtvrté prodané rádio již disponuje DAB+.

Český rozhlas minulý týden rozšířil svůj DAB+ multiplex na vysílač Mikulov – Děvín s výkonem 5 kW, a do konce letošního roku ještě bude následovat spuštění Hodonína s 2 kW. Tyto dva silnější vysílače doplní v následujících měsících, nejpozději však koncem roku, sedm dokrývačů s výkonem 100 nebo 200 Wattů. Jejich detailní výpis přinášíme v samotné prezentaci Karla Zýky. Český rozhlas připravuje do konce roku také nové mapy pokrytí DAB+ signálem pro posluchače.

Tabulka nových vysílačů multiplexu ČRo DAB+

„Mohli bychom spustit vysílače pětikilowatty nebo kilowatty, ale pokud chceme mít kvalitní pokrytí uvnitř měst, přistoupili jsme ke spouštění slabších vysílačů přímo ve velkých aglomeracích,“ vysvětlil Zýka s tím, že Český rozhlas musí fungovat jako dobrý hospodář a s penězmi pro nové vysílače proto nakládat ekonomicky. Veřejnoprávní rozhlas plánuje spouštění nových FM lokalit utlumovat a v rámci pozemní distribuce se soustředit výhradně na DAB+.

Čtěte také

V současné době pokrývá Český rozhlas 95 % populace na tzv. oudoor příjem, tedy vně budov, 70 % uvnitř budov s uspokojující hodnotou 72 dB, 52 % populace pak má k dispozici signál dokonce s vysokou hodnotou 78 dB. Od příštího roku pak v případě venkovního příjmu dosáhne multiplex ČRo DAB+ hodnotu 96 % populace, 74 % v případě uspokojivého pokrytí uvnitř budov a 55 % obyvatel bude mít velmi dobré pokrytí. Zýka zmínil i chystané spuštění multiplexu TELEKO DAB+ z vysílače Hradec Králové – Stěžery, který operátor plánuje uvést do provozu na jaře 2023.

autor: lukpo
Spustit audio

Související