Kniha je živá bytost, říká Jitka Bret Srbová

15. duben 2023

Ze své knihovny vybírá básnířka a literární publicistka Jitka Bret Srbová. Setkání s knihami napříč prostorem a časem. Připravila Blanka Stárková.

„Moje knihy si o mně často myslí, že jsem blázen – už proto, že říkám: moje knihy,“ přiznává básnířka Jitka Bret Srbová. „Nákupem knihy se ale člověk nestává nějakým vlastníkem. Kniha se musí sníst, sežrat, a teprve když vámi projde, rozhodne se, jestli bude vaše.

Výborným způsobem, jak si vás může dobře prohlédnout nová kniha, je skrze čtenáře, kterému ji vy sami zprostředkujete. Může být docela malý, malá bytost budoucího čtenáře, která zcela závisí na vašem výběru... i na způsobu interpretace. V otázkách, které vám položí, poznáte, jestli jste četli dobře, jestli jste knihu tomu dítěti doopravdy otevřeli.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.