Pavel Kučera miluje historii a filmy. Na jeho oblíbených místech najdete pohádkovou atmosféru

18. říjen 2019

Přesto, že moderátor Českého rozhlasu Region Pavel Kučera bydlí v Praze na dosah přírody, jezdí se dobíjet energií hned na několik míst ve Středočeském kraji. Většina z nich je při tom spojená se známými filmy a pohádkami.

První oblíbené místo, Barrandovské terasy, však stále leží na území hlavního města. Místo spojené s bohatou filmovou historií je ideální podle Pavla Kučery navštívit právě na podzim. „Když na podzim spadne listí, jsou zdejší funkcionalistické vily krásně vidět,“ vysvětluje moderátor.

Většinu zamilovaných míst má Pavel Kučera spojených s filmy nebo pohádkami. Zámky pro svojí typickou zdobnost nemá sice příliš rád, zámek v Průhonicích s rozlehlým parkem ale rád doporučí. Z hradů pak u něj dominuje Kost. „Na hradě Kost je slavné vězení, kde byl uvězněn Petr z Čerty nejsou žerty. Najdeme tam také kuchyni, kde Dorotu Máchalovou překvapil Petr Nárožný s Viktorem Preissem, když lezli celí od mouky z truhly. A když pak půjdete od hradu Kost údolím Plakánek, tak narazíte na legendární mlýn Doroty Máchalové,“ popisuje Pavel Kučera.

Pavel Kučera a Barbora Kvapilová - Narozeniny Regionu 2019

Pro zábavné rodinné odpoledne pak Pavel Kučera doporučuje Muzeum Čtyřlístku v Doksech. Kromě stálé výstavy týkající se slavné čtveřice kreslených postav můžete letos navštívit i speciální akce, které se konají u příležitosti 50. výročí tohoto legendárního dětského seriálu.

autoři: Pavel Vítek , nwe
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.