Ukrajincům se na Krymu povedl husarský kousek. Rusové jsou teď nervózní, myslí si rozhlasový zpravodaj Dorazín

25. srpen 2023

Už rok a půl bojuje Ukrajina proti ruské agresi na svém území. V jejich Den nezávislosti provedly ukrajinské síly speciální operaci na Ruskem anektovaném Krymu. „Ukrajinci tam vyvěsili vlajku, ale byla to dlouho připravovaná akce a Rusové musí být značně nejistí, když se jim takový husarský kousek povedl,“ myslí si zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín.

Krátce předtím Ukrajinci udeřili na chloubu ruské protivzdušné obrany systém S-400 Triumf, který Rusové exportují i do světa.

Čtěte také

„Existují záběry mohutného výbuchu na místě, kde to zařízení stálo. Nedá se říci, že by na Krymu panoval letní klid, jak ho některá ruská média líčí, spíš je cítit velká nervozita. Opět se začaly tvořit kolony vozidel, které se z Krymu snaží odjet,“ doplňuje zpravodaj.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak uvedl, že Rusko se musí připravit na další podobné akce, a to nejen na okupovaných územích.

„To už mluvil i o útocích dronů, ke kterým se sice Ukrajina nehlásí, ale je patrné, že i v tomto směru vyvíjí aktivity. Podoljak řekl, že Rusové musejí pocítit válku na svém území,“ komentuje Dorazín.

Terčem ruských útoků zůstávají ukrajinská města, v posledních dnech například Dnipro. Lidé si prý už ale zvykli a přes den už letecké poplachy, kterých je i pět denně a už je ani nevnímají. Během poplachu ale zavírají velká nákupní centra, která se už mnohokrát stala terčem útoků s velkým počtem obětí. Menší obchody a restaurace fungují dál.

Zima se blíží

Velení ukrajinské armády před několika dny vybídlo prezidenta, aby do války zmobilizoval vojáky. Dorazín přibližuje, že armádě chybí někteří specialisté, ovšem mobilizovat je třeba i kvůli poměrně vysokým ztrátám a nutnosti hájit frontovou linii a zároveň vést protiofenzívu.

Čtěte také

Armáda vedle lidí s vojenskými zkušenostmi potřebuje odborníky z IT, protože válka se výrazně posouvá do elektronické roviny.

„Ukrajina vyrábí stále více dronů, které potřebují navádění a programování. Potřebuje týmy odborníků, kteří nebudou sedět v první linii, ale v zázemí. Ukazují to i poslední vlny dronových útoků. Na Krym ještě nikdy nevyslala přes 40 dronů najednou,“ podotýká zpravodaj.

Za přelomový moment ukrajinští politici označují souhlas západních zemí s dodáním stíhaček F-16. Ty ale bude možné nasadit až za několik měsíců, nejspíš až na jaře.

„Západní partneři se chtějí pojistit, aby se neopakovala situace se západními tanky, které Ukrajinci dostali, ale kvůli chybám jich spoustu ztratili,“ poznamenává.

Čtěte také

Nejen armáda se už také musí připravovat na podzim a zimu. Škody po loňských ruských útocích na energetickou infrastrukturu se podle Dorazína podařilo z větší části opravit, Rusko na ně ale nejspíš bude opět cílit.

„Ukrajinci se musí připravit na horší zimu, než byla ta letošní, navíc ještě relativně teplá. Rusové vědí, kde mají udeřit. Ukrajinci musejí počítat s několikadenními výpadky, ale naučili se improvizovat. Všichni mají generátory, powerbanky, hodně lidí si pořídilo solární panely. Možná to trošku pomůže, ale nikdo neví, jaká ta zima bude,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus Šárky Fenykové.

autoři: Šárka Fenyková , ert
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.