Ukrajinští uprchlíci se vrací domů, i když se tam válka nezměnila. Pomáhají jim čeští dobrovolníci, pomoci ale ubývá

Do svých domovů v ukrajinské Doněcké oblasti se podle tamních úřadů od začátku ruské invaze vrátilo přes 230 tisíc uprchlíků. Válka tam ale pořád trvá a bezpečnostní situace je kritická. Lidem ve složité situaci pomáhají i dobrovolníci z Česka.

Ljudmila, starostka jedné z vesnic u Kosťantynivky v Donbasu, svolává kamarádky, ukryté v teple kdesi uvnitř poměrně velkého Domu kultury a mládeže.

Čeští humanitární dobrovolníci Alois Zwesper a Petr Drápal otevírají dvě auta napěchovaná až po střechu pomocí. Paní Ljudmila si připravila seznam, co kousek od válečné fronty všechno potřebují – svítilny, varné konvice, ohřívače, matrace, polštáře, rozkládací lůžka, power banky, tlakoměry, hygienické balíčky, benzínové pily a kosy.

„Dovezla se hygiena, oblečení, generátor... Co jsme mohli, to jsme sehnali, teď jsme zaváželi tolik míst, že nebylo možné všechny uspokojit,“ říká Alois.

Válka je pořád stejná

Čtěte také

Je vidět, že situace se zhoršuje, když to srovnáme za téměř dva roky, tak na začátku pomoci bylo hodně, teď je potřeba daleko víc. „Vrací se, už nedostávají v Polsku, v Česku, na Slovensku, tak jim nezbývá nic jiného, než se vrátit domů, kde nedostanou nic a žijí z humanitárky, z milodarů. Státy přestaly uprchlíky podporovat, a tady je válka pořád stejná, jako byla.“

Spousta lidí už to zabalilo, nejezdí, neměli na to už ani finanční prostředky ani čas. „Je nás už pomálu.“

autoři: Martin Dorazín , prh
Spustit audio

Související