Varhaník Zbyněk Štěpánek: Nejraději poslouchám hudbu, kterou jsem ještě neslyšel

V katedrále svatého Václava v Olomouci hraje na varhany přes 50 let. Vystudovaný matematik se živil jako programátor, vedle toho byla vždy jeho vášní duchovní hudba.

Do katedrály se hře na varhany přišel učit v 15 letech. Své zkušenosti mu předával slavný varhaník, skladatel a učitel Stanislav Vrbík, někdejší regenschori olomoucké katedrály.

V hudbě si Zbyněk Štěpánek vybírá to, co ještě nikdo neslyšel a co je nové. Podle něj se neustále objevuje nádherná hudba nejen v oblasti varhan, ale i v nových směrech a žánrech. „I v rockové, jazzové nebo elektronické hudbě je přítomná duchovní hudba. Záleží na tom, jaké má člověk duchovní nastavení. Pokud vnímá hodnoty a jejich pozadí, potom to tam snadno vidí. Platí to i pro kategorii nové a experimentální hudby,“ je přesvědčený.

V olomouckém dómu svatého Václava zažil Zbyněk Štěpánek také období totality i změnu režimu. „Byli i takoví, na které jsme si museli dát pozor. Občas se vědělo, že někdo dochází do kostela a někam donáší. Ale v drtivé většině jsme si důvěřovali. Právě proto, že jsme měli stejně nastavené hodnoty,“ říká dómský varhaník.

Při prvním výročí okupace v srpnu 1969 někdo pověsil na věž katedrály ve výšce 100 metrů černou vlajku. „To samozřejmě u tehdejších státních orgánů vyvolalo pozdvižení, okamžitě přijeli hasiči, aby tento prapor sundali,“ vzpomíná Zbyněk Štěpánek. A jak to celé dopadlo? To se dozvíte v rozhovoru.

autor: pese
Spustit audio