Big Band Českého rozhlasu přijel znovu do Poděbrad – letos i s Karlem Gottem

21. květen 2015

Big Band Českého rozhlasu, legendární orchestr, který loni oslavil 50 let trvání své existence, přijel po roce koncertovat do Poděbrad. Pro festivalové publikum si připravil koktejl tradičních jazzových a swingových skladeb v podání Filipa Gondolána, Dashy a Karla Gotta, který intenzivní spolupráci s tímto hudebním tělesem v posledních letech rozvíjí.

Tato spolupráce není v jeho kariéře novinkou. Pěvecké začátky Karla Gotta jsou totiž spojeny s Orchestrem Karla Krautgartnera, resp.Tanečním orchestrem Československého rozhlasu, a jeho spolupráce s tímto tělesem od té doby trvá více méně kontinuálně. Karel Gott vystupoval v legendárním seriálu Vysílá studio A, v hudebním filmu Kdyby tisíc klarinetů, pod taktovkou Josefa Vobruby vznikly desítky jeho hitů (jmenujme například Adresát neznámý, Kvůli vám, Isabella, Čas růží, Jsem na světě rád).

V posledních letech vystupuje Karel Gott právě v doprovodu Big Bandu ČRo v čele s šéfdirigentem Václavem Kozlem, mimo jiné s jazzovým a swingovým repertoárem. Skladby tradičního „velkého orchestru“ dominují také nejnovějším albu Karla Gotta Sentiment, které kromě mnoha evergreenů obsahuje i písně zbrusu nové, k nimž napsal text nedávno zesnulý textař Pavel Vrba. Aranže všech skladeb připravil právě Václav Kozel.

CD přitom vzniklo vlastně „mimochodem“, bez velkých ambicí dosáhnout komerčního úspěchu. Karel Gott s Big Bandem postupně nahrával songy, které mu byly vždy blízké a k jejichž interpretaci se doposud nedostal. Teprve když jich byla už pěkná řádka, vznikla myšlenka alba písní, jež v dnešní uspěchané a přetechnizované době vnesou do našich životů poklid a připomenutí starých časů.

Peter Duhan přeje novému CD Karla Gotta vše nejlepší.

Že je o tyto časem prověřené standardy mezi posluchači stále zájem, je víc než zřejmé. CD Sentiment obsadilo první místo žebříčku nejprodávanějších alb v tuzemsku. A právě křest nového CD byl součástí dnešního unikátního koncertu. Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan označil Karla Gotta v tom nejlepším slova smyslu za „časuvzdorného“, popřál albu mimořádný obchodní úspěch a vyjádřil podporu takovým nádherným hudebním projektům.

Koncertem provázela moderátorka Martina Kociánová, která připomněla velké chvíle i méně známé zajímavosti, které doprovázely vznik jednotlivých skladeb. A mnohé z nich jsou opravdovými legendami - jmenujme alespoň My funny Valentine a What a difference a day made v mistrném podání Dashy, „křehké ženy s nejsilnějším hlasem“. Nebo Claptonův bluesový song Tears in heaven či známý duet Louise Armstronga a Elly Fitzgeraldové, Gershwinův They can´t take that away from me ve vynikajícím podání jazzem „posedlého“ Filipa Gondolána.
A nakonec ve třech skladbách z alba Sentiment předvedl poděbradskému publiku právě Karel Gott, jak vlastní je mu jazzové cítění. Příkladem je Sinatrův That's Life, který opatřil českým textem Zdeněk Borovec (Chraň Bůh).

Trio vokalistek, napravo Dasha. Koncert Karla Gotta a Big Bandu Českého rozhlasu.

Zkrátka, středečním festivalovým večerem zněl jazz – a prvotřídní!

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio

Naši partneři