Budoucnost rozhlasového vysílání

24. září 2010

Seminář, který pořádá Český rozhlas 1 - Radiožurnál v rámci mezinárodního rozhlasového festivalu PRIX BOHEMIA 2004, se koná 7. října v Poděbradech v aule Univerzity Karlovy v areálu Poděbradského zámku.

Program:


10:30 - 12:30 hodin "Budoucnost zpravodajství ve vysílání rádií"

Rádio a další "tradiční sdělovací prostředky" jsou pod tlakem nových médií. Poté, co úlohu a formáty rozhlasu ovlivnila televize, nastupují nová média v podobě Internetu, Wapu, zasílání zpravodajských informací prostřednictvím SMS a další. Aktuální zpravodajství najdete na internetových zpravodajských serverech, můžete ho dostávat e-mailem do svého počítače nebo si ho bez problémů přečtete na mobilním telefonu. Jakou budoucnost má v této situaci zpravodajství v tradičním rozhlase, který ztrácí jedinečnost nejrychlejšího všudypřítomného média?

Český rozhlasový trh zaznamenal úpadek zájmu o komentáře a analytiku. Na druhé straně se těchto žurnalistických forem zmocnil také Internet a další nová média. V průzkumech většina posluchačů dává přednost informacím, které se formou blíží krátkým "klipům". Na rozhlasovém trhu jsou úspěšná rádia, která podávají zpravodajství zábavnou formou a upřednostňují i zábavný obsah (infotainment). Jakou budoucnost mají v této situaci tradiční formáty rozhlasového zpravodajství a publicistiky a seriózní zpravodajství vůbec?

Moderuje: Ondřej Neff

Panelisté: Jan Čulík - šéfredaktor, Britské listy
Hana Hikelová - vedoucí domácího zpravodajství ČRo 1 - Radiožurnálu
Barbora Tachecí - programová ředitelka Frekvence 1 a Evropy 2
Petr Žantovský - Institut mediální komunikace při Vysoké škole J. A. Komenského


14:00 - 16:00 hodin "Má digitální rozhlasové vysílání v České republice budoucnost?"

V řadě evropských zemí je už digitální vysílání televize a rozhlasu standardní. V České republice provozovatelé sítí už 4 roky provozují nákladné experimenty, kterými se už dávno ověřily technické podmínky pro standardní vysílání. V Ženevě letos začala velká konference, která přidělí jednotlivým zemím kmitočty pro digitální vysílání. Veřejnoprávní i komerční televizní i rozhlasoví vysílatelé, provozovatelé vysílacích sítí a další subjekty přesto stále čekají na to, až naše státní instituce umožní standardní digitální vysílání. Jak dlouho bude ještě v České republice blokován technický, ekonomický a mediální rozvoj digitálního vysílání?

Rozhlasové programy jsou nejčastěji vysílány v systémech DAB a DVB. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že významná část posluchačů poznává výhody digitálního rozhlasového vysílání prostřednictvím televizního přijímače, na němž si v systému DVB-T mohou naladit jak televizní, tak rozhlasové programy. Průzkumy potvrzují, že vysílání rozhlasu v systému DVB-T motivuje posluchače i k nákupu mobilních přijímačů se systémem DAB. Vytvoří státní instituce stejné legislativní podmínky pro veřejnoprávní i soukromá rádia, aby i v digitálním vysílání platily principy duálního systému?

Moderuje: Jan Pokorný

Panelisté: Karel Březina - předseda Odborné komise ČSSD pro informatiku a Komunikace
Ivan Langer - Stálá komise pro sdělovací prostředky PS PČR
Vladimír Mlynář - ministr informatiky ČR
Jiří Ducháč - ředitel Odboru správy kmitočtového spektra Českého telekomunikačního úřadu
Alexandr Pícha - ředitel ČRo 1 - Radiožurnálu
Jiří Šenkýř - místopředseda RRTV

Debatu ministra informatiky Vladimíra Mlynáře, člena mediální komise PSP ČR Ivana Langera a člena Odborné komise ČSSD pro informatiku a komunikace Karla Březiny bude ČRo 1 - Radiožurnál natáčet v rámci pořadu Radiofórum.

Celý seminář pak bude ze záznamu přenášen na www.rozhlas.cz/digital.

Spustit audio

Naši partneři