Češi nerozumí Evropské unii, zaznělo na debatě o výročí našeho členství

2. duben 2019

V květnu si připomínáme patnáct let od vstupu do Evropské unie. Jak Češi tuto organizaci vnímají? Mají vůbec důvod k oslavě? Nejen o tom debatovali v rámci festivalu politik Karel Barták, sociolog Jan Hartl, politolog Pavel Baboš a zpravodaj Českého rozhlasu Filip Nerad.

Za těchto patnáct let si EU prošla finanční a migrační krizí, která ji značně oslabila. Někteří lidé stále zastávají pocit, že naše členství v organizaci je špatné a ze všeho viní Brusel.

„Čím méně lidí ví, tím méně se zajímají," popsal tento problém Pavel Baboš.

Dále také zaznělo, že lidé mají naučené, že je unie špatná, nerozumí její organizaci, nechodí k volbám a vnitřně necítí určitou hrdost a spojitost. Na debatě také zaznělo, že tento problém by hlavně měli řešit politici, kteří dostatečně neinformují, a lidé tak nemají ponětí o tom, co se děje v Bruselu a v Evropské unii celkově.

V současné době se ale přeci jen EU, a především povědomí našich občanů, pomalu uzdravuje. „Jsem rád, že se začínají pořádat debaty na vesnicích, v hospodách a na školách. Lidé by měli vědět o pozitivních událostech, které se jich týkají," řekl na závěr dnešní debaty Filip Nerad, zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Radiožurnál v Bruselu.

autor: Radka Kmochová
Spustit audio