Cesta syrské plavkyně z rozbombardovaného Damašku na olympiádu do Ria

14. únor 2019

Třídílná dokumentární série Yusra plave o život autorek Magdaleny Sodomkové a Brit Jensen vznikla v koprodukci s britskou BBC. Premiérově byla vysílaná na stanici Český rozhlas Radiožurnál, záhy ji však převzala další světová média. Dokument získal Novinářskou cenu za Nejlepší audiovizuální reportáž a postoupil do užší nominace mezinárodního festivalu Prix Italia.

Osmnáctiletá Yusra společně se sestrou odešly ze Sýrie tzv. balkánskou cestou. Když se přeplněná loď pašeráků dostala do nesnází, skočila do vody a plavala tři a půl hodiny k řeckým břehům. Na srbsko-maďarských hranicích je potkala česká novinářka Magdalena Sodomková a začala s nimi na jejich cestě natáčet. Až v Berlíně zjistila, že Yusra je známá plavkyně ze Sýrie a nakonec s ní odletěla i do Ria, kde se Yusra stala členkou olympijského týmu uprchlíků.

Jaké to je, žít po útěku v cizí zemi, integrovat se a zároveň čelit mediálnímu tlaku? O útěku obou sester, jejich příchodu do Berlína i přípravách na olympiádu a následné účasti v Riu vypráví tři části dokumentární série, která vznikla pro Radiožurnál a převzala ji i BBC.

Všechny tři díly série si poslechněte zde.

autor: nwe
Spustit audio

Naši partneři