Dnes soutěží mezinárodní kategorie MULTIKULTURNÍ POŘAD

24. září 2010

Do užšího výběru postoupilo celkem 8 pořadů ze 24 přihlášených. První den festivalu byl zahájen a probíhá veřejný poslech v kině na Zámku v Poděbradech. Soutěžní příspěvky v češtině: Hanka, Psáno životem - "Mám říct, že jsem Němka?", Cizinci v Česku - Mně to netýká a Ja som tvoj čierny brat si lze poslechnout na těchto stránkách.

Hanka je příběh studentky Biskupského gymnázia - vietnamské slečny Hujen, či chcete-li Hanky. Autorka pořadu zaznamenala její cestu za dospělostí a názory na život v Česku a na rozdíly mezi kulturami.

Psáno životem - "Mám říct, že jsem Němka?" - reportáž, jejímž námětem jsou česko-německé vztahy z pohledu jednotlivce.

Cizinci v Česku - Mně to netýká - portrét profesora Rašida Rahmy z Alžíru byl součástí pořadu Cizinci v Česku, který se zabýval činností multikulturního Divadla Na Voru.

Ja som tvoj čierny brat - kombinovaný pořad vyprávění a lidové hudby, který dokumentuje přátelské a oboustranně inspirativní soužití romské minority s většinovou populací jihovýchodní Moravy (na Moravském Slovácku) od konce 19. století až do současnosti, a to nejen z hlediska hudebního.

How I Became Me - pořad "Jak jsem se stala sama sebou" je příběhem o začleňování do finské společnosti. Novinářka a spisovatelka Umayya Abu-Hana vypráví o své životní cestě, současně však dospívá k mnoha výrokům o Finech, o jejich předsudcích a zvyklostech.

The Other World of Sunday morning Who and what is typical Dutch? - v návaznosti na každoroční Mezinárodní den proti diskriminaci a rasismu (21. 3.) a v souvislosti s vášnivou společenskou a politickou debatou o přistěhovalcích v Holandsku, kteří by se měli integrovat, asimilovat a přizpůsobit holandským hodnotám, uslyšíme o výzkumu, který byl proveden v celé zemi a jehož tématem je otázka: Co to znamená být "Holanďan" (Dutch) a jak to kdo vnímá.

Zakaria, 11 Years old - Zakarias, a boy a muslim in Denmark - je to už dávno, co otec Zakariase uprchl z Iráku před irácko-iránskou válkou. Nyní žije se svou rodinou v Dánsku. Žijí muslimským stylem života, se všemi svými odlišnými rituály a náležitostmi, které ke správným muslimům patří. Zakarias je zcela jiný než všichni jeho spolužáci. Přesto si ale připadá jako naprosto normální dánský kluk.

Hovorca Rómov - z rodinného magazínu Pozvete nás ďalej? - hromady smetí, elektřinu načerno a závadnou vodu, to už v romské osadě ve Slovenské Ľubči nenajdete. Je to zásluha dvou mužů - 25letého Jána Bartoše, kterého Romové zvolili za svého mluvčího a dělá tuhle práci zadarmo, a starosty města ing. Petra Lakomčíka. Pořad zaznamenává reálný obraz o možné integraci a spolupráci Romů s majoritní společností, o životě v osadě, ale i o tiché diskriminaci.

Spustit audio

Naši partneři