Dokument, který vás intimní zpovědí a silným zvukovým zážitkem vtáhne do života „s hlasy“

14. únor 2019

Příběh zdánlivě obyčejné ženy Majky Hodaňové, která se s hlasy potýká od tří let, si z festivalu Prix Bohemia Radio 2018 odnesl třetí místo v kategorii Dokument. Autorka Hana Sedláková v něm sleduje život ženy, jejíž život neustále komentují a posuzují dva hlasy. Ty však slyší pouze ona sama. Dokument si z festivalu odvezl také Studentskou cenu, která je udělována bez ohledu na výběr odborné poroty.

Při poslechu nepadne název žádné konkrétní diagnózy, ani neuslyšíte názory odborníků. Dokument se zvukově snaží vyvolat v posluchači pocity člověka, který je každodenně vystavován silně emocionálnímu a většinou negativnímu působení hlasů. Jde o jakousi decentní zvukovou impresi beze snahy posuzovat a hodnotit.

Dokument je výpovědí ženy, která první hlas uslyšela ještě před nástupem do školy. Tehdy jí podporoval. Postupně byl ale čím dál tím kritičtější, zlostnější, panovačnější. Agresivním útokům žádného z hlasů se nejdřív nebránila. Částečně jim dávala za pravdu. Až po několika nevydařených pokusech o sebevraždu sebrala síly a začala svou situaci řešit.

Autorka: Hana Sedláková
Dramaturgie: Gabriela Albrechtová
Zvuková spolupráce a sound design: Stanislav Abraham a Jára Tarnovski

autoři: nwe , Hana Sedláková
Spustit audio

Naši partneři