Dokument potřebuje více současnosti!

15. červen 2011

Poslední festivalové ráno se konal odborný seminář Rozhlasový dokument – svědectví doby. Setkání pořádané Sdružením pro rozhlasovou tvorbu navštívilo okolo 50 tvůrců rozhlasových dokumentárních pořadů, a také dalších pracovníků z řad Českého rozhlasu. Seminářem provázeli Mgr. Petr Kubica, Mgr. Andrea Hanáčková, Ph.D. Ondřej Vaculík a PhDr. Bronislava Janečková.

Budovat stát,“ vyřkl kdysi František Peroutka. Jeho citát si však dnes vypůjčil Mgr. Petr Kubica, zástupce vedoucího katedry dokumentaristiky na FAMU, který poukazoval na zásadní problém současné dokumentární tvorby. Tím je především výběr témat, které se často obracejí k minulosti. Překvapivé je, že dokumenty, týkající se aktuálního dění, tvoří pouze jednu třetinu žánru, což je podle tvůrců velký nedostatek na dokumentaristickém poli.

Téma diskuze se rychle převedlo na problematiku prostoru pro tvorbu dokumentu v rozhlasovém vysílání. Prozatímní ředitel Českého rozhlasu Mgr. Peter Duhan nemohl být na semináři přítomen, zastoupil ho proto programový ředitel Lukáš Hurník, který se sám do debaty zapojil.

Příjemnější atmosféra nastala s poslechem ukázek dokumentů vzniklých od počátku rozhlasové tvorby až po současné kousky. Přítomní tak mohli vyslechnout část dokumentu o Rudých brigádách či o nesnášenlivých bojích mezi příslušníky hnutí skinheads a příznivcích punkového stylu.

„Bylo to příjemné a užitečné povídání o dokumentu, kterého je potřeba,“ řekl redaktor a publicista Vladimír Príkazský. I ostatní návštěvníci odcházeli s tím, že by se takové semináře měly konat častěji.

autoři: pan , Radka Holasová
Spustit audio

Naši partneři