Druhý den opět ve znamení rozhlasových her

21. květen 2015

Lázeňský salónek hotelu Bellevue dnes znovu přivítal hosty se zájmem o nejlepší rozhlasové inscenace, které v loňském roce vznikly v Českém rozhlase. V rámci dnešního programu byly představeny poslechy her Krátká spojení, Uprchlíci a Enigma Emmy Göring, které vznikly v Českém rozhlase 3 - Vltava.

Hra Krátká spojení pochází z pera slovenské autorky Vladislavy Fekete, rodačky ze srbské Vojvodiny. V roce 2008 za ni získala nejvyšší ocenění v dramatické soutěži o Cenu Alfréda Radoka.

Hra sugestivně reflektuje životy emigrantů z bývalé Jugoslávie, kteří své osudy žijí za hranicemi své vlasti. Ještě nedávno byli přáteli, pak ale přišla válka, která rozdělila jejich osudy a zaryla nesmazatelné stopy do jejich životních postojů. Kontakt s blízkými udržují jen díky technickým vymoženostem, ale komunikace stejně není možná, jsou příliš limitováni neschopností si navzájem naslouchat, pochopit se a pomoci si. Vzdálenost několika set kilometrů tak není jedinou bariérou, která hrdiny příběhu odděluje. Navzdory tomu, jak silná je jejich touha po starých časech.
V Českém rozhlase hru nastudoval režisér Petr Mančal. V inscenaci excelovali Jana Stryková, Jiří Langmajer a Daniela Kolářová.

Ještě dopoledne byla prezentována hra Uprchlíci, která získala svému autorovi, katalánskému dramatikovi a scénáristovi Sergi Pompermayerovi, domácí i evropskou proslulost.

Rozhlasová stanice v bohaté a vlivné zemi pořádá originální reality show – v cizí zemi zmítané občanskou válkou si může vydobýt status uprchlíka člověk, jehož tragický osud vyvolá v domácích posluchačích největší pohnutí. Pořad získá velkou oblibu, jeho autoři propadnou pocitu, že mění svět k lepšímu – ale jen do chvíle, než si soutěže povšimne místní diktátor, generál Buthus, a nabídne režisérovi pořadu rozhovor. Role je vzpomínkou na herecké mistrovství Vladimíra Dlouhého. Inscenaci nastudoval režisér Aleš Vrzák.

Enigma Emmy Göring byla jedinečnou hereckou příležitostí po Hanu Maciuchovou, a ta ji beze zbytku využila. Německý dramatik Werner Fritsch vypráví životní příběh Göringovy manželky. Ukazuje, jak probíhal život nacistických prominentů v přepychových sídlech a v bezpečné vzdálenosti od krvavých bojů a hrůz válečného strádání. A také, jak prožívali pád až do těch nejdramatičtějších konců.

Porotu soutěžní kategorie Rozhlasová hra čeká zítra dopoledne těžké rozhodování – do letošního ročníku festivalu bylo přihlášeno celkem 31 soutěžních snímků. Letos ve většině případů zpracovávaly spíše tragická či dramatická témata, objevila se i řada baladicky laděných her. A je dobrou vizitkou Českého rozhlasu, že pro všechny přihlášené inscenace jsou charakteristické mimořádně kvalitní výkony režijní, herecké i zvukařské.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio

Naši partneři