Evropský audio dokument s těmi nejlepšími. Workshop PRESSpektivy se vrací na Prix Bohemia Radio a hlásí volná místa

29. březen 2019

Dva výjimeční dokumentaristé Daria Corrias a Alan Hall si připravili pro návštěvníky Prix Bohemia Radio workshop věnovaný audio dokumentu. Autoři ocenění na nejprestižnějších mezinárodních soutěží dají přítomným nahlédnout pod pokličku tvůrčí dokumentaristické práce.

Alan Hall založil v roce 1998 produkční společnost Falling Tree Productions, která vyrábí audio dokumenty pro BBC ve Velké Británii, Austrálii a mnoha dalších zemích. Dnes je firma považována za jednu z předních světových produkcí rozhlasových dokumentů a díla, která z ní vzešla, se mohou pochlubit oceněními od Sonys, Prix Europa, Prix Marulić nebo Third Coast Festival. Téměř celá Alanova tvorba funguje na platformě podcastů. Produkce Falling Tree Productions se vyznačuje originálním a progresivním zpracováním.

„Samotný zakladatel Allan Hall měl již před vznikem produkční společnosti bohaté zkušenosti s rozhlasovou tvorbou, nyní se ale dočkáme zcela pokrokových podcastů, které nás lehce vtáhnou do děje,“ dodává Kristýna Kovářová, která produkční společnost představila návštěvníkům na loňském ročníku festivalu.

Rozhlas se dotýká každého z nás osobně a důvěrně

Daria Corrias vyhrála v roce 2018 se svým dokumentem The Upside Down Prix Italia a Prix Europa, dvě nejprestižnější ocenění pro rozhlasovou tvorbu. Daria posluchače provede celým procesem vzniku svého dokumentu – od prvotního nápadu, přes editorskou a autorskou práci, konče u vysvětlení, proč je výsledkem tak výjimečný dokument.

Pro rodilou Italku je rozhlasový dokument profese i vášeň, se kterou žije už bezmála dvacet let. Aktuálně patří mezi hrdé tvůrce pořadu Tre Soldi vysílaného v italském veřejnoprávním rozhlase Rai Radio 3. Ztotožňuje se s citátem Marshalla McLuhana, že rozhlas se dotýká každého z nás osobně a důvěrně.

Součástí festivalu Prix Bohemia Radio je řada workshopů

Učte se od nejlepších a přihlaste se na PRESSpektivy

Pracujte bok po boku zkušených dokumentaristů a vypátrejte důvod jejich úspěchu. Přihlaste se na workshop PRESSpektivy s Dariou Corrias a Alanem Hallem na e-mailu presspektivy@rozhlas.cz, dokud máme volná místa. Workshop probíhá v úterý 2. dubna od 10:00 do 12:00 v coworkingovém centru Vault 42 a je celý veden v anglickém jazyce.

autor: nwe
Spustit audio