Festival Prix Bohemia Radio 2007 zahájen

23. září 2010

2. října ráno odstartoval v Poděbradech další ročník Mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, který pod záštitou ministra kultury České republiky, ministra pro místní rozvoj České republiky a hejtmana Středočeského kraje pořádá Český rozhlas.

První festivalové dopoledne zasedala porota, která hodnotila pořady přihlášené do kategorie Literatura v proměnách rozhlasových žánrů. Předsedou poroty byl Jan Halas, jejími členy pak Eva Hudečková, Ervín Kukuczka, Alfred Strejček a Ondřej Suchý. Ve stejné době nastal také čas pro první doprovodné programy. A tak se malí i velcí mohli na lázeňské kolonádě seznámit s dopravním zpravodajstvím Zelené vlny, v Divadle Na Kovárně se festivaloví návštěvníci mohli zúčastnit vernisáže výstavy Jiřího Peci - Portréty. Výstavy, která je věnována těm, kdo na rozhlasových vlnách přinášejí "krásné slovo". Za účinkování absolutního vítěze soutěže pro mladé hudebníky Concertino Praga 2006 Ivana Vokáče, režiséra Českého rozhlasu Vlada Ruska a šéfrežisérky Českého rozhlasu, paní Hany Kofránkové - jejichž portréty také k sérii obrazů neoddiskutovatelně patří - zahájil výstavu ředitel festivalu Miroslav Dittrich. Po celý festivalový týden budou tedy denně od 10.00 do 17.00 hodin k vidění portréty Borise Rösnera, Valérie Zawadské, Josefa Somra a mnohých dalších.

Ve 14.00 hodin se pak zaplnil sál Kongresového (nyní festivalového) centra na lázeňské Kolonádě. V tu dobu tam totiž začínal koncert Big Bandu Českého rozhlasu pod vedením Václava Kozla. Hlavními hosty a účinkujícími tohoto doprovodného programu byli Petr Vondráček a Ilona Csáková.

To ovšem není vše, co se s prvním festivalovým dnem pojí. Slavnostní zahajovací večer, který moderuje Jan Rosák a jehož hosty jsou mimo jiné Naďa Urbánková, Jan Saudek či Miroslav Donutil, začíná v Divadle Na Kovárně v 19.30 hodin.

Středeční doprovodné programy budou patřit Metropolitnímu divadlu Praha, kapelám Eldorádo a Ve tři v noci, či pánům Viktoru Preissovi a Jiřímu Lábusovi, kteří excelují v divadelním představení (původně rozhlasové hře) Jeana-Clauda Carriera Normální okruh. Toto představení v režii Hany Kofránkové hostí Divadlo Na Kovárně opět v 19.30. Porotci, v čele s Milanem Lasicou, zasednou zítra k posuzování pořadů přihlášených do mezinárodní kategorie Hudebně-publicistický pořad.

Spustit audio

Naši partneři