Festival Prix Bohemia Radio - den první

5. říjen 2010

5. října ráno odstartoval v Poděbradech další ročník Mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, pořádaný Českým rozhlasem.

Již druhým rokem se na festivalu soutěží ve čtyřech kategoriích. V úterý zahájily svoji činnost hned dvě z nich. Mezinárodní kategorie Radioart - Zvuková kompozice v rádiu a kategorie Dokument.

V sále Kolonády proběhly dva koncerty. Dopoledne vystoupila kapela tradiční i netradiční trampské písně Eldorádo, odpoledne zde svoje půlstoletí oslavil Big Band Českého rozhlasu.

Zahájen byl i poslechový seminář pro odbornou veřejnost Rozhlasová hra 09 – 10 s poslechy nejlepších rozhlasových her a diskusemi, moderovaný šéfrežisérem Alešem Vrzákem.

Festival v ulicích Poděbrad

První festivalový den vyvrcholí slavnostním oficiálním zahájením festivalu v Divadle Na Kovárně. Co se skrývá pod názvem „Zvuk dává prostor fantazii...“ prozradí režisér Petr Mančal v 19.30 hodin. Na představení se můžete podívat v přímém přenosu na webových stránkách rozhlas.cz/prixbohemia. Večerem bude provázet Pavel Kudrna.

Středeční den by mohl nést podtitul „dospělí a děti“. Doprovodné programy jsou rozděleny do tří bloků – první z nich má motto Dospělí dětem a jedná se o představení Malého divadélka Praha pro děti z poděbradských mateřských škol. Ve druhém bloku – Děti dětem vystoupí Dismanův rozhlasový dětský soubor pro žáky základních škol. Pod názvem posledního bloku – Děti dospělým, se skrývá koncert laureátů Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga.

Poděbrady - symbol Polabí

Probíhat budou další poslechy rozhlasových her a zasedání poroty IV. kategorie Reportáž. Předsedou poroty je Václav Moravec. Přihlášeno je 32 soutěžních příspěvků. Večer si návštěvníci budou moci vybrat mezi divadelním představením 2x Woody Allen (Divadlo bez zábradlí) a Zvukovou performancí členů mezinárodní poroty kategorie Radioart s názvem Zvuková koupel z Poděbrad. Představení bude probíhat jako mezinárodní satelitní přenos EBU Ars Acustica v rámci sezóny Eurorádia.

autor: zuf
Spustit audio

Naši partneři