Festival Prix Bohemia Radio navázal spojení

21. květen 2015

Slavnostní zahajovací večer festivalu Prix Bohemia Radio proběhl podle naplánovaného scénáře a oficiálně otevřel letošní 29. ročník tohoto mezinárodního rozhlasového svátku.

Na jevišti dvě šikmy, klavír, připraveni tanečníci. Do úvodních tónů evokujících dorozumívaní domorodců pomocí tamtamů se opona otevírá. V zadním plánu připraveno plátno na projekci. Jeviště potemní a spouští se film...

Večer v režii Tomáše Vacka a Jiřího Kohouta byl plný překvapivých a nápaditých situací. Na členité scéně v poděbradském Divadle Na Kovárně vystoupila se svými písněmi Zora Jandová v klavírním doprovodu Zdeňka Merty, vířil ohnivě zemský tanec Nikol Šneiderové a Šimona Kubáně, propojení divadelních prken s filmovým plátnem poskytovalo dostatek prostoru pro fantazii diváků.

Byla předána mnohá ocenění. Miroslav Táborský, průvodce večera, spolu s generálním ředitelem Českého rozhlasu Peterem Duhanem, předal letošní cenu Karla Kyncla, jejím držitelem se stal novinář Jiří Hošek, v současnosti zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii.

Novinkou byla v letošním roce Cena Jiřího Ješe, za Kruh přátel Jiřího Ješe ji předávali Peter Duhan, Miroslav Dittrich a Jana Krčmová. První nositelkou této ceny se stala Lída Rakušanová za komentář „Mezinárodní den Romů“, s přihlédnutím k další tvorbě.

Slavnostní zahajovací večer festivalu PBR - nositelkou Ceny Jiřího Ješe se stala Lída Rakušanová

Do Síně slávy byly uvedeny dvě rozhlasové legendy. Tito „báječní rozhlasoví muži“ působí zdánlivě na opačných protipólech rozhlasové tvorby – zatímco novinář Jan Petránek se celý život zasazoval o co nejpřesnější a nejpravdivější popsání skutečností, rozhlasový režisér Karel Weinlich, „český pohádkář“, věnoval svůj pracovní život dokonalému ztvárnění vyfabulovaných příběhů. Spojuje je však mnohé – oba zasvětili život rozhlasové práci, oba ji vykonávají poctivě, pokorně a s nejvyšší možnou zodpovědností.

Slavnostní zahajovací večer festivalu Prix Bohemia Radio - Jan Petránek uveden do rozhlasové Síně slávy

Miroslav Táborský udělal co mohl, byť s nemalými potížemi, aby předal moderátorskou štafetu Lucii Výborné, která se ujme uvaděčské role na slavnostním závěrečném večeru, kdy budou vyhlášeni vítězové soutěžních kategorií.

Slavnostní zahajovací večer festivalu PBR - Miroslav Táborský vyráží s oranžovou obálkou za Lucií Výbornou

Zda k ní doputuje záhadný dopis v oranžové obálce, se můžeme v tuto chvíli jen dohadovat.

Ale příslib čtvrtečního pokračování nám dává naději, že naše zvědavost bude ukojena. Zůstáváme ve spojení, děj se co děj. Na spojenou!

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio

Naši partneři