I. kategorie

24. září 2010

Radioart – Zvuková kompozice v rádiu Zvuková kompozice, která strukturálně i esteticky reflektuje širokou paletu výrazových prostředků současného světa akustických umění, boří hranice žánrů i zaběhnuté principy vytváření tradičních programových schémat; zvláštní důraz při vzniku kompozice je kladen na rozhlas jako tvůrčí médium. Maximální stopáž nominované kompozice, která byla odvysílána v době od 1. 1. 2008 do 31. 5. 2010, je 60 minut.

1.
Ladislav Železný – Česká republika
Před Během Poté
Auditivní forma paměti. Struna připravená k rozeznění, zamrznutá ve fázi svého vychýlení. Proces tání pomalu odkrývající barvu a charakter zvuku. Dutina prázdné nádoby.

2.
Jiří Kadeřábek – Česká republika

Ironie Saki
Zvuková stopa, stejně jako part klasické zpěvačky ztvárňují stabilitu a jistotu neteře a paní Sappletonové, dvou hlavních postav Sakiho povídky Otevřené dveře. Zatímco popový zpěvák, který nejdříve čte recenzi a později zpívá píseň, ztvárňuje labilitu a nejistotu pana Nuttela, poslání hlavní postavy povídky.

3.
Tomáš Procházka – Česká republika
Zmáčkni knoflík!
Sestřihaný audio materiál nasbíraný při natáčení CD skupiny B4 vytváří spolu s hudbou sondu do neznámého světa amatérských kapel experimentujících ve svých zkušebnách uzavřených před světem. V podstatě radioartová kompozice byla uvedena v sekci Dokumenty nové generace.

4.
Stanislav Abrahám – Česká republika
Řeknu vám, co vidím…
…vkládá do mediální reality informace, které není důvod medializovat. Je aktem výběru a klasifikace jakosti informací a jejich vložení do masového média. Řeknu vám, co vidím je pokusem uplatnit ve veřejnoprávním rozhlasovém médiu vyčnívající aspekt uvedených sociální sítí.

5.
Ludger Kisters – Česká republika
Dech lesa
Tato kompozice vychází ze zvuků nahraných během dvoutýdenní expedice do amazonského deštného pralesa u jezera Mamori v Brazílii. Zvuky vážek, hmyzu, netopýrů, delfínů, ryb, krabů a ječení opic jsou na pozadí tohoto díla a představují nejvyšší biodiverzitu této planety.

6.
Four Dimensions – Česká republika
Benátské Masky
Akusmatická kompozice inspirovaná obrazem ak. mal. Jiřího Peci Masky – na téma benátského karnevalu. Dvě tváře života. Veselost tváří (masek) se otočením obrazu mění na alegorii démonů. Nahrávka využívá širokého spektra hudebních a ruchových zvuků a vytváří v počítačovém zpracování sugestivní stereofonní obraz.

7.
Eric Rosenzveig – Česká republika
Nerozumím, česká politika
Rád bych poděkoval všem 48 „politickým subjektům“, které se podílely na vytváření tohoto díla během července a srpna 2006 – přátelům, sousedům, rodině a známým, jejichž cesta se zkřížila toho léta s mou. Téměř žádní cizí. Jejich věkové rozmezí bylo mezi 10 a 90 lety a žijí v rozličných koutech této země. Jediným „audio materiálem“ jsou jejich hlasy.

8.
Georgy Bagdasarov – Česká republika
Mravenci na obloze
Dílo je příkladem chaotické hudby, která pracuje s chaosem lidské myšlenky v momentě interpretace. Tento chaos myšlenek je viditelný. Může být viděn: Když se dívám na oblohu,vidím chaotický pohyb myšlenek, neboť země do nich něco vnáší. A tak je to stejné s improvizací – když se kompoziční kreace a interpretace objeví ve stejný moment.

9.
Pavel Novotný – Česká republika
Vesmír
Vesmír vznikl pouze technikou střihu a vrstvení zvukových stop, bez použití složitější zvukové chemie. Zvuk "budovy S" byl rozložen, smíchán s hlasy a zpětně slepen do "iluze budovy S": Gregor Schröer a Günter Dischinger spolu nikdy nečůrali do společné mísy, a pokud ano, nikdy spolu při tom nemluvili o vesmíru a bavorských vuřtech; Maria Richter zde nikdy nemlátila o mříže, nepleskala hadrem, dokonce budovu nikdy nenavštívila; Radek Vystrčil nikdy nenarušil vesmír zdravotních sestřiček; vrátný pochopitelně nikdy neslyšel hlasy, které na něj mluví z tranzistoráku, dokonce žádný takový tranzistorák ani nevlastní, a má tedy úplnou pravdu v tom, že je to všechno „strašnej“ podvod...

10.
Alex Švamberk – Česká republika
Zlomený klíč k určování osudů – Život a doba Hildegardy S.
Zlomený klíč představuje neobvyklou kombinaci dokumentu a melodramatu. Kombinuje záznam vzpomínek učitelky Hildegardy S. s hudbou mezinárodního souboru GAMe.

11.
Alex Švabmerk – Česká republika
Trainstory
Trainstory je hudebně-textová koláž o útěcích, nadějích a prohrách, která se odehrává ve vlacích mezi Berlínem a Prahou. Cestuje jimi trojice protagonistů s podobnými problémy ve vztazích. Čech, Němec a Slovenka se potkají, aby se minuli a nikdy spolu nepromluvili.

12.
Tomáš Pálka – Česká republika
Moijecroisque
Elektroakustická skladba, která je osobní výpovědí o vidění a vnímání světa, o hledání, tápání, empatii, nalézání…
Hudebně zvuková kompozice, která hledá vlastní kombinace akustických jevů a spojuje jednotlivé elementy v jeden koherentní celek.

13.
Lukáš Jiřička – Česká republika
Z deníku břichomluvce II
Zvukově dramatický výtvor je opřen o fragmenty z básnicko-prozaického textu Hra na ohradu básníka a držitele ceny Magnesia litera Stanislava Dvorského z šedesátých let, který osciluje mezi surrealismem, existencialismem a neobvyklou podobou literárního informelu. Jak text, tak i ostatní složky díla výrazně tematizují nemožnou snahu dát světu řád, touhu mu porozumět a nalézt aparát, jak jej popsat. Labyrintické útržky maximálně sarkastického textu sice představují příběh jednoho hledání a ohledávání vnějších i vnitřních prostorů člověka, ale také poukazují na neredukovatelnost světa do slov.

14.
Laco Kerata, Karol Horváth/Juraj Ďuriš/Viktor Lukáč – Slovenská republika
Rozpětí Bonsaie
Bonsai je unikátní forma akustického umění s neomezeným rozpětím… BONSAI není tanec – není to hudba – je to resonance – je to procházka pamětí – neviditelná socha – jedinečná forma zkratky – je to umění koncentrace – je to procházka zahradami zvukových images – je to zpráva – je to forma kouzla.

15.
Bruno Pisek – Rakousko
Pssst
Umožnit poslech se zdá být stejně tak důležité, jako zkomponovat nové dílo. Poslech a komponování zvuků, které se rozkládají na akustický prach, ze kterého se opět navracejí do audio formy. S dostatečným prostorem na poslech.

16.
Daniel Lercher – Rakousko

Attinar
Nahrávky této zvukomalebné kompozice byly pořízeny během měsíčního pobytu Daniela Lerchera a Petra Kutiny na Islandu v létě roku 2008. Nahrávky představují bio-akustické zvuky reprezentující unikátní akustické prostředí tohoto ostrova, stejně jako tradiční formy hudby tohoto regionu.

17.
Florian Kment, Stefan Nemeth – Rakousko
Přeměna, část 2 „Jízda na želvě“
V prosinci 1831 HMS Bengle zahájil expedici na moři pod vedením kapitána FitzRoye. Cílem bylo dokončit mapování Patagonie a Sierra del Fuego započaté během první plavby a provést chronometrická měření v různých částech celého světa. Jde o zvukovou koláž, dílo, které se soustředí na proces změny, přeměnu mezi hudebními nebo geografickými elementy.

18.
Chantal Dumas – Kanada/Canada
Drobné věci. Každodenní stereotyp./Tiny Things. A mechanics of the day-to-day
Skladba komponovaná ze zvuků každodenního života je na rozhraní vyprávění a hudby. Drobné věci představují jemné zvuky, které jsou příliš tiché na to, aby zachytily naši pozornost, a tak neobvyklé, že je vůbec nevnímáme. Mohou to být mikrokosmické části ze světa hmyzu či počítačového prostředí nebo reminiscence, útržky melodie, které hrají vlny našeho mozku a kterých jsme jediní posluchači, nebo zvuky z minulosti, které čas od času vyplavou na povrch…

19.
Debhasis Sinha – Kanada/Canada
Strom Bodhi/The Bodhi Tree
Tato audio kompozice se soustředí na exploraci úsilí Buddhy dosáhnout osvícení. Jde o exploraci toho domnělého zážitku, jak usedl pod strom, od myšlenek k přírodnímu světu, který ho obklopoval v lese, k vzhledu jeho kůže a zvuku jeho proudící krve…

20.
Jason Bolte – USA

Hluk všude
Toto dílo bylo inspirováno útržkem textu z klasické dětské knihy Margaret Wise Brownové Goodnight Moon, kterou jsme já a moje dcera rádi četli před spaním. Dílo používá zvukový materiál pocházející z hraček mé dcery.

21.
Sol Rezza – USA
25 sekund živě
Toto dílo rádiového umění vychází z útržku básně Esoantapájaros od Olivera Gironda. Veškeré zvuky tohoto díla byly modifikovány počítačem.

22.
Clemens von Reusner – Německo/Germany

Přístav Beddingen/Port Beddingen
Akustická krajina přístavu Beddingen v severní části Německa je charakterizována dynamickými kontrasty mezi nízkými a vysokými zvuky. Mezi jeřáby, vagony, nákladními loděmi, náklaďáky, přepravníky a tankery je někdy až nereálné ticho, ve kterém jako by se zastavil čas, a člověk v něm vnímá i ten nejjemnější hluk.

23.
Johan Andrén – Německo
Fisgarmonia
Fisgarmonia je část zvukové instalace v Scania parku v Malmö. Produkce skládající se ze tří úrovní: zvuk kriketu, dílo hrané na harmonium a signály ruského kosmonauta během jeho návratu do atmosféry s kosmickou lodí Sojuz I.

24.
Mario Verandi – Německo
Remix pouličních trhů
Vyvolávači zboží křičí, broukají si, zpívají a povykují nad svým zbožím. Současně příbory a jiné předměty rachotí a bzučí bez přestání, a to vše se mísí s chaotickým mumláním cizích jazyků a zvuků tržiště v urbanistickém prostředí.

25.
Christina Kubisch – Německo
Magnetické létání – Atmosferická zvuková kompozice
V jakoukoliv dobu a kamkoliv jdeme, jsme stále obklopeni zvuky. Zvuky protrhávají atmosféru kolem nás, některé jsou slyšitelné a některé nevnímáme. Systém záznamů blesků, transformátory, elektronické zabezpečovací přístroje proti krádežím, sledovací kamerové zařízení, bezdrátový internetový přístup…

26.
Marc Behrens – Německo

Křoví Poušť Prales
Když různé zvířecí druhy komunikují ve svém přirozeném prostředí, vytváří zvukovou symfonii zvířecích hluků, kdy vlastně využívají různá frekvenční pásma. Své hovory tak umisťují do oddělených akustických oblastí. Editace a přeuspořádaní zvířecích hluků ve studiu pak vytváří neobvyklý mix přírodní improvizace a lidské intervence.

27.
Asmus Tietchens – Německo

Výkop
Země se otřásá jako právě stavěný podzemní tunel v přístavním městě Hamburku, který je mechanicky vyprazdňován. Tato práce tak vytváří nepřetržitý zvuk. Hloubení tunelu stále dopředu, hloubení přetrvávajících zbytků, směs písku a kamenné drtě.

28.
Antje Vowinckel – Německo

Rochenununterbrochen
Návyky mluveného projevu v extrémních situacích – rochenununterbrochen vychází z dvacetihodinové automatické řeči a zpěvu. Dvacet lidí bylo nahráváno během jejich hodinového nepřetržitého projevu v soukromí. Zúčastnění si museli najít způsob, jak se vyhnout přerušení či mezeře – „výpadku proudu“ v jejich hlavě, aby stále mluvili.

29.
Alvin Curran – Německo

Životaplná hudba
Sentiment, uvolněný smích, mocné hromobití, pouliční muzikanti, přátelé, brusič nožů, opravář deštníků, zvuk jedoucího auta, zvuk zjednodušených folkových nástrojů atd… to vše se odehrávalo při vytváření tohoto hudebně zvukového díla.

30.
Alessandro Bosetti – Německo

Amerika v rukách dětí
Představte si Ameriku, které by vládly děti. Zajistily by zaměstnance pošt, řídily by školy, staraly by se o vojenské záležitosti a rozhodovaly by o formě vlády. Jak by vypadala země pod vládou dětí? A co je mnohem zajímavější, jak by to znělo?

31.
Bernhard Leitner – Německo
11 Radiový prostor
Již téměř 40 let se B. Leitner zaměřuje na práci s novými prostory, ve kterých zvuk není důležitým akustickým jevem, ale spíše uměleckým materiálem, ze kterého jsou sochařské a architektonické prostory navrhovány a konstruovány. Radiový prostor je jeho prvním zvukovým dílem. V něm vysílá neslyšený akusticko-poetický prostor rozhlasovými vlnami.

32.
Anton Bruhin – Německo
Reittier
Hudební kompozice Antona Bruhina Rittier (montáž) se skládá ze zvuků harfy a série recitovaných palindromů. Základem je věčný nejhlubší tón zvonu elektromagneticky stimulované harfy a postupná změna svrchních tónů. Tato zvuková pavučina připomíná zvuk indických činelů s vyšší variabilitou, když harfu alternují recitované palindromy.

33.
Matthias Kaul – Německo

Akustické potraviny
V tomto díle Matthias Kaul zkoumá akustické spektrum potravin a jejich přípravy. Německému slovu trouba, doslovně přeloženému jako „smažící roura“, dává nový význam, neboť Kaul přistupuje ke smažícím objektům jako ke skutečným rourám, které zachytí zvuky, některé z nich až na deset metrů vzdálené…

34.
Claudia Wegener – Německo

Dlouhá procházka
Dílem Dlouhá procházka Claudia Wegener vytváří akustickou image Jižní Afriky prostřednictvím shromážděných nahrávek dramatického prostředí.

35.
Jens Brand - Německo/Germany
Tracking fogg/Tracking fogg
Jehla přehrávače je britský gentleman a disk je přirozeně svět samotný. Nejde o literární adaptaci, neboť zde nejsou vůbec žádná slova a není na této scéně čemu porozumět. Ale s RDS vybaveným rádiem odtud vychází spousta čitelných informací.

36.
Miki Yui - Německo

Memoa 08
Před deseti lety začala Miki Yui sbírat „drobné zvuky“. Sbírka se skládá z jemných hluků, které jsou všechny součástí akustického prostředí a každodenního života, ale často zůstávají neobjevené. Udělala je slyšitelnými, a tak pozměnila naše povědomí k vnímání různorodých a krásných zvuků, které nás obklopují.

37.
Francisco Lopez - Německo

Virtuální stroje
Biolog F. Lopez již více než dvacet let sbírá nahrávky strojů a automatů. Stejně tak se zajímá o androidy 18. století a moderní centra zpracování dat. Umístil mikrofony do závodů zpracovávajících potraviny, do oceláren a laboratoří se špičkovou technologií.

38.
Valeri Scherstjanoi, Andrea Hagelüken – Německo

Děsné zvuky – vzácný pták
Toto dílo bylo zadáno WDR Studiem akustického umění při příležitosti 1. výročí úmrtí Henryho Chopina. Nahráváno na studených, šedivých, mokrých polích jihovýchodního Berlína.

39.
Andreas Bick – Německo
Pokrytectví
Název je stará anglická fráze, kterou můžeme najít již v dílech Cervantese a Shakespeara a používá se i v dnešní době, chceme-li někoho vinit z pokrytectví…Děj se posunuje od středověkého krbu k současné domácnosti a mnoho zvuků je spojeno s denní rutinou v kuchyni, jako je smažení vajec či pití minerální vody….

40.
Johanes S. Sistermanns – Německo

Na okraji zvuku
Na okraji zvuku je dílo se zvukem v popředí i v pozadí, na sluchovém prahu, v přechodu přímo do periferní lokace , v inverzi svého kosmického výskytu. Okraj je vnitřní prostorová periferní hranice. Je to horizont slyšitelnosti. Zvuk vytvářející nové směsi na svých porézních a přetržených přechodech, hra identity, sebeprosazování a neustále nově se objevujících zvukových průchodů.

41.
Christian Schulz (pseudonym: C. Dimpker) – Německo
Konstrukce I – Mikrofon a Synthesa
Další části tohoto díla jsou zvuky, obvykle popisovány jako anonymní, jako je hluk silničního provozu. Jsou kombinovány s midi-daty strunného kvarteta. Tyto dva elementy jsou tak pevně spojeny, že v jistém bodě je téměř nemožně určit, zda posloucháme syntetický zvuk nebo zvuk ze záznamu, respektive posluchač může být těmito elementy zmaten.

42.
Peter Pannke – Německo
Mali mých snů
Tato kompozice, několikajazyčná koláž, byla vyvolána autorovým snem, když poprvé v roce 2003 navštívil Mali. Poté, co byl zasvěcen do tradice výkladů snů v západní Africe, vrátil se do země několikrát, aby se ptal zdejších lidí na jejich sny, a nakonec se dostal do programu radia Crocodile, kam volají posluchači a nechají si vyložit své sny moderátorem Sy Souleimane Sy.

43.
Johan Andrén – Německo
Magador
Místo mimo čas a prostor, kde jednoduše zapomenete, kdo jste a proč jste se sem dostali. Magador je poslední ze sedmi dokumentárních pořadů, ve kterém autor oživuje palčivá témata z různých míst na konci období studené války.

44.
Tanja Redujevic Susa – Srbsko

Kde řeka Dunaj líbá oblohu
Námětem projektu je bifurkace delty řeky Dunaje v Srbsku pro potřeby celé Evropy, neboť pouze poblíž Bělehradu formuje zábranu hlavního toku, gejzíry a větrné růžice vířící energii nevyužitých přírodních zdrojů a zdravé potravy z říčních břehů a zátok na ostrovech a přítocích ve vnitrozemí.

45.
Ivana Stefanovic – Srbsko

Básník ve skleněné krabici
Před 170 lety dánský spisovatel H. CH. Andersen cestoval po celé Evropě. Cestoval ze severu směrem k Černému moři, z Německa do Konstantinopole, napříč Balkánem…Zapsal vše, co viděl a slyšel do cestopisu Bazar básníka… Co bychom v dnešní době viděli a slyšeli na stejných místech?

46.
Vladimír Jovanovic – Srbsko

Putování do zahrad prázdnoty
Tento projekt (elektroakustické metafory) – triptych - vznikl v roce 2008 a je výsledkem úvahy dilema o identitě. Na jaké úrovni se dá vyjádřit a rozpoznat identita osobnosti? Jaký komponent identity jako dynamického fenoménu je předmětem změn a jaký komponent musí zůstat nezměněný, permanentně se prodírající časem a prostorem s nevyhnutelnou interakcí na kultury a civilizace?

47.
Danny McCarthy – Irsko

Přemístění zvukové palety
Odklon od myšlenky tzv. speciálních rysů během autorova prozkoumávání rádia a zvukového umění a vysílání současných hudebních programů na stanici Nova.

48.
Arsenije Jovanovic – Chorvatsko
Liturgie pro ptáka
V době války na Balkáně přiletěl vyděšený ptáček na palubu autorovy lodě, když se plavil z jedné strany Jadranu na druhou, unikající před válkou a šílenstvím. Ten pták se stejně tak snažil vyhnout explozím a výstřelů narušujícím klid lesů a luk…

In the time of recent Balkan wars a frightened little bird landed on the deck author’s boat while he was sailing from one to the other side of Adriatic fleeing from wars and insanity. The bird was doing the same avoiding explosions and shots from her once silent woods and quiet meadows…

49.
André Castro – Portugalsko

Fragmenty Radia
Jde o radiofonickou kompozici zaměřenou na prozkoumání pozornosti posluchače odlišné od té běžné, spojované s poslechem rádia, a to prostřednictvím vytváření prostoru mezi slovem a písněmi, které se objevují během vysílání, jako jeho kompoziční část.

50.
Peter Wolfgang Menzel (Švédsko), Ola Moen (Norsko) – Švédsko
My Fater – the Sea
Tato kompozice leží na hranici mezi zvukovým uměním a komorně-hudební blízkostí a hustotou, alternující mezi hrubým a měkkým, mezi agresivním a rezervovaným. Skladatel věří, že toto dílo je schopno evokovat některé části naší existenční lidské citlivosti – uvězněné v prostředku smrtelnosti – vyjádřeném prostřednictvím metafory ponorky.

51.
Colin Black – Austrálie
Toužení, Lásky& Ztráty
Jde o nové dílo zvukového umění, které prochází klasické texty, historické australské texty a současnou milostnou tvorbu. Milostné příběhy se stávají ozvučenými texty, hudební kompozicí, elektroakustickou kompozicí a v hudebním designu odrážejí nejhlubší lidskou touhu, naši emotivní potřebu…nepřetržité vnitřní volání po nalezení a udržení si lásky.

Spustit audio

Naši partneři