II. Rozhlasová hra pro dospělého posluchače

22. září 2010

Rozhlasová hra původní, adaptace nebo dramatizace s přihlédnutím k moderním trendům ve zvukovém designu do 60ti minut za období od 1. 6. 2006 do 31. 5. 2008.

Alex Koenigsmark (1944) - předseda poroty

Logo

Vystudoval FAMU, obor dramaturgie a scenáristika u prof. Milana Kundery. Živí se psaním scénářů, nejraději však píše knihy (např. Cesta sekčního šéfa k moři nebo Siromacha). V současné době pracuje na nekonečném seriálu Českého rozhlasu 2 - Praha Život je pes. Píše pro divadlo (např. Byl jednou jeden drak - podle J. Lady, Brouci - evangelium podle Beatles) a pro televizi (např. inscenace Jasnovidec, či Zlá minuta). Rovněž spolupracoval na prvních 45 dílech seriálu Ordinace v růžové zahradě s Lucií Konečnou jako storyliner (pod pseudonymem Josef Bernard). Vyzkoušel si také spolupráci s filmaři. Je autorem rozhlasových her Sbohem, bílí králíci, Humelšnábl a boj se smrtí, Koník, který je unaven, Komedie o komedii, Nízké karty či Bílá jako káva. V roce 1987 získal v Monte Carlu cenu Zlatá nymfa za televizní inscenaci Mario a kouzelník, v roce 2005 pak hlavní cenu v soutěži Evropský fejeton.

Ľubica Olšovská (1963) - člen poroty

Ľubica Olšovská

Je absolventkou Slovenské technické univerzity, Fakulty elektrotechniky a informatiky. Od roku 1989 pracuje ve Slovenském rozhlase jako odborný mistr zvuku. Její pozoruhodné schopnosti v oblasti zvukového zpracování se projevily v následujících rozhlasových hrách: 1993 - Jizva, Spolek kloboukových dam; 1995 - Rodinná fotografie, Vrána Florenťanka; 1997 - Klíče, Pštrosí vlak; 1999 - Deník něžné, Ema a Emil.

Róbert Horňák (1965) - člen poroty

Róbert Horňák

Režisér střední generace. Již v době studií hostoval v divadlech v Martině a ve Zvoleně. Od roku 1993 byl režisérem v divadle ve Spišské Nové Vsi. V roce 1996 nastoupil jako režisér do Slovenského rozhlasu. Za svou rozhlasovou režijní práci získal mnoho ocenění (např. cenu za režii na Mezinárodním festivalu rozhlasových her Prix Ex Aequo 2004).

Rudolf Matys (1938) - člen poroty

Logo

V roce 1961 absolvoval Fakultu společenských věd Vysoké školy pedagogické v Praze. Od roku 1967 až do roku 2002 byl redaktorem Literární redakce Československého rozhlasu, resp. Českého rozhlasu 3 - Vltava, jehož je v současné době externím spolupracovníkem. Je autorem několika set nejrůznějších slovesných pořadů, jeho třicetidílný cyklus Semper viva získal výroční cenu Nadace Českého literárního fondu jako nejlepší rozhlasové dílo roku 1995. Vydal čtyři básnické sbírky, dvě prozaické knihy, knížky pro děti, i kulturněhistorickou monografii o dějinách Umělecké besedy. Mnoho let se rovněž věnuje literární i rozhlasové kritice, esejistice a rozsáhlé editorské práci. Je členem Obce spisovatelů, Českého centra mezinárodního Pen klubu, členem správního výboru Umělecké besedy a předsedou redakční rady její revue Život.

Jiří Adámek (1977) - člen poroty

Jiří Adámek

Vystudoval režii na Katedře alternativního a loutkového divadla DAMU, kde nyní dokončuje doktorskou práci na téma Herectví v experimentálním divadle typu théâtre musical/hudební divadlo. Jako režisér na volné noze se orientuje především na scénické kompozice, ve kterých kombinuje hudební a divadelní tvůrčí postupy. V roce 2007 založil divadelní skupinu Boca Loca LAB. Vytvořil několik rozhlasových projektů pro PremEdici Radioateliéru. Vedle vlastní režijní praxe píše články o současném divadle (příležitostně i o rozhlase), je redaktorem časopisu Svět a divadlo. Za scénickou kompozici Tiká tiká politika obdržel pět různých nominací v soutěži Alfreda Radoka. Inscenace Z knihy džunglí získala tři ceny na Mateřince 2007 (nejlepší inscenace, režie, scénografie) a Cenu Alfreda Radoka za scénografii. Festival Next Wave 2007 udělil Adámkovi poctu Osobnost roku v oblasti alternativního divadla za hudebně-scénické kompozice a jejich teoretickou reflexi.

Spustit audio

Naši partneři