III. kategorie

24. září 2010

Dokument

Dokument do 60 minut za období od 1. 1. 2009 do 31. 5. 2010.

1.
Cesty ke svobodě – Jak se z NDR stalo Německo
Jiří Hošek
Český rozhlas 1 – Radiožurnál
Disponovala možná nejobávanějším bezpečnostním aparátem ze všech totalitních režimů ve střední Evropě, a stejně „vichru svobody“ neodolala.

2.
Cesty ke svobodě – Revoluce, která se možná nestala
Pavel Polák
Český rozhlas 1 – Radiožurnál
Rumunská revoluce v roce 1989 nebyla vůbec „sametová“ jako ta československá, ale krvavá. Za pád komunistického režimu diktátora Nicolae Ceausesca zaplatili Rumuni vysokou cenu. Dodnes ale nad nejkrvavější revolucí roku 1989 visí mnoho otazníků.

3.
Katyň: Zločin a lež
Petr Vavrouška
Český rozhlas 1 – Radiožurnál
Přesně před 70 lety přišlo Polsko o elitu národa. Agenti sovětské NKVD postříleli dvaadvacet tisíc polských vojenských zajatců. Do dějin se tento zločin, který desítky let Moskva lživě připisovala Němcům, zapsal pod označením Katyň.

4.
Týden ve světě a technice – Američané a jejich vztah k velkým autům
Vít Pohanka
Český rozhlas 1 – Radiožurnál
V USA žije asi 5% světové populace, jezdí tam třetina aut světa, která produkují polovinu všech emisí oxidu uhličitého na planetě. Ekologové bijí na poplach. Kvůli hospodářské krizi zaznamenal prodej aut obrovský propad. Je to konec lásky Američanů ke korábům silnic?

5.
Bokovky
Andrea Hanáčková
Český rozhlas 2 – Praha
Feature o nevěře. Před 12 lety z pohledu milenek, mladých svobodných žen, které se „nevhodně“ zamilovaly do starších ženatých mužů. S odstupem let se autorka k tématu vrátila, tentokrát z pohledu klamaných manželek.

6.
Byli jsme sousedé
Bronislava Janečková, Daniel Moravec
Český rozhlas 2 – Praha
Dokument o příčinách a důsledcích válek v bývalé Jugoslávii. Vyrobeno s použitím unikátních záběrů Radia Beograd o bombardování města vojsky NATO.

7.
Galerie 20 – Jan Pirk
Helena Dubničová
Český rozhlas 2 – Praha
Srdeční záležitosti našeho předního kardiochirurga prof. Jana Pirka.

8.
Labutí sen o duši
Dagmar Misařová
Český rozhlas 2 – Praha
Časosběrný dokument s Věrou Rackovou o životě s jejím třetím dítětem Zuzanou. Ta, ač nemocná dětskou mozkovou obrnou, dokázala pomocí klávesnice počítače napsat báseň, která se stala podkladem pro libreto představení tanečníků na vozíku v ostravském Divadle loutek.

9.
Galerie 20 – Mathilda
Bronislava Janečková
Český rozhlas 2 – Praha
Portrét hraběnky Mathildy Nostitzové, která i přes pohnutou historii svého šlechtického rodu pomáhá nevidomým.

10.
Nejsme děti 17. 11. 2009
Český rozhlas 2 – Praha
Pásmo Nejsme děti aneb Deset dní, které otřásly Československem Ivana Rösslera a Ivana Holečka vzniklo v prosinci 1989. Daniel Moravec oslovil po dvaceti letech náhodnou skupinu těch, kteří bilancují uplynulou dobu polistopadového vývoje.

11.
„Český baron“ Karl Kautsky
Aleš Knapp
Český rozhlas 3 – Vltava
Pásmo věnované historikovi, novináři, politikovi, jednomu z nejvýznamnějších reprezentantů socialistického hnutí, pražskému rodákovi Karlu Kautskému.

12.
Favorit Rokycany
Miroslav Buriánek
Český rozhlas 3 – Vltava/Český rozhlas Plzeň
Dokument, natočený ve spolupráci s Tamarou Salcmanovou, přibližuje a analyzuje historii Favoritu Rokycany s pamětníky zašlé slavné éry továrny a se svědky jejího konce, zmaru a bankrotu.

13.
Haiku kojící matky
Hana Železná
Český rozhlas 3 – Vltava
Rozhlasová kresba komponovaná z haiku, rozhovorů a komentářů Olgy Škochové Bláhové a hudebních inspirací Štěpána Škocha.

14.
Máme toho dost?
Marek Janáč, Daniela Fischerová, Martina Vodičková, Eva Nachmilnerová, Gabriela Albrechtová, Tomáš Černý
Český rozhlas 3 – Vltava
Netradiční dokument o dvaceti letech demokracie v České republice.

15.
Marseille 1940 – křižovatka osudů
Michal Lázňovský
Český rozhlas 3 – Vltava
V létě 1940 přicestoval do Marseille nenápadný mladý Američan se seznamem asi 200 významných intelektuálů a umělců, jejichž život byl po porážce Francie ohrožen. Jmenoval se Varian Fry a za jediný rok nakonec zachránil nejméně 2000 osob.

16.
Najponkovo tvrdohlavé blues
Eva Nachmilnerová
Český rozhlas 3 – Vltava
Dokument sledující jednoho z nejzajímavějších mladých českých jazzových muzikantů je svědectvím nejen o dnešní jazzové scéně v Čechách, ale i ponorem do hlubších sfér umělcovy duše.

17.
Na kraji světa
Jiří Slavičínský
Český rozhlas 3 – Vltava/Český rozhlas Ostrava
Rýmařov, poslední zastávka na trati, pohraničí, periferie, Sudety. Jak minulost místa ovlivňuje jeho přítomnost? A kdo tu chce vůbec žít?

18.
Nebe, peklo, ráj aneb Plzeňská kámasútra
Tamara Salcmanová, Miroslav Buriánek
Český rozhlas 3 – Vltava/Český rozhlas Plzeň
Pořad byl určen pro hlubokou silvestrovskou noc a koncipován (ustrojen) jako pomo grandion o vrtkavé potřebě dimenze pohybu ráje rozkoše a slasti v rozteči nebe a pekla.

19.
Přežila jsem...
Tamara Salcmanová, Miroslav Buriánek
Český rozhlas 3 – Vltava/Český rozhlas Plzeň
Dokumentární pásmo o transportech plzeňských Židů do Terezína.

20.
Stará dráha se loučí
Ondřej Vaculík
Český rozhlas 3 – Vltava
Dokument zaznamenává asi nejdramatičtější proměnu naší železnice od dob jejího vzniku, tzv. optimalizaci.

21.
Šuby duby Amerika aneb Bez obušků není underground
Martina Toušková, Martin Schuster
Český rozhlas 3 – Vltava
Na jaře 1974 se měl v jihočeském Rudolfově konat koncert Plastic People Of The Universe. Dříve než začal, byli jeho účastníci násilím rozehnáni. Původně povolená akce se změnila v masakr, kterým začalo pronásledování kultovní kapely.

22.
Uprostřed nás stojí ten, kterého neznáte, 2. část
Miloš Doležal
Český rozhlas 3 – Vltava
Po stopách „Číhošťského zázraku“ a komunisty umučeného kněze Josefa Toufara.

23.
Cesta z mlčení
Hana Soukupová
Český rozhlas 6
Mozková příhoda přichází bez varování a může potkat každého z nás... Stačí krátká chvíle, a člověk ztratí schopnost komunikace se světem. Čeká jej, tak jako hrdinku tohoto dokumentu, těžká cesta z mlčení, z tíživého, osamělého světa afatických pocitů.

24.
Dhaulagiri
Gabriela Albrechtová
Český rozhlas 6
Horolezci Radek Jaroš a Zdeněk Hrubý se v roce 2008 zúčastnili dvoučlenné expedice na Dhaulagiri, šestou nejvyšší horu světa. Postupovali tzv. alpským způsobem. Při výstupu zachránili život dvěma polským horolezcům, při sestupu dvěma Španělům.

25.
Kamrlík naděje
Dominik Mačas
Český rozhlas 6
Dokument z cyklu Dobrá vůle představuje plzeňskou charitativní pracovnici Annu Srbovou. Dobrovolně na plný úvazek pomáhá těm nejpotřebnějším ze samého dna lidské společnosti opět na nohy.

26.
Krátká dlouhá cesta
Teresie Bečková, Martin Hanzlíček
Český rozhlas 6
Slovenský sociolog Fedor Gál se po více než 60 letech vydává po trase pochodu smrti z koncentračního tábora Sachsenhausen, aby prožil poslední cestu svého otce, na níž ho nacisté zavraždili.

27.
Neváhejte začít znova
Petra Hynčíková
Český rozhlas 6
Na podzim roku 2008 vznikla při městské knihovně Louny Univerzita třetího věku. Její studentky vedené režisérkou Renatou Vordovou založily divadelní soubor Třetí věk a se svým autorským představením byly velmi úspěšné na národních přehlídkách amatérských divadel.

28.
Příběh z Leningradu
Jan Sedmidubský
Český rozhlas 6
Lilia Chalupová, Ruska žijící od padesátých let v Plzni, přežila jako dítě za II. Světové války blokádu Leningradu. Do jejího příběhu jako vnitřní vypravěč vstupuje hudba Dmitrije Šostakoviče i úryvky z jeho pamětí.

29.
Skříňku viděti aneb Pátrání po ostatcích sv. Anežky České
Daniela Vrbová
Český rozhlas 6
V roce 2009 se několik lidí domnívalo, že vědí, kde leží staletí ztracené ostatky sv. Anežky České. Jejich poznatek se zakládal na vizi. Jejich úsilí, aby byl zahájen archeologický průzkum, na víře, že je tato vize pravdivá.

30.
Vysněné návraty
Lenka Svobodová
Český rozhlas 6
Příběhy Židů navracejících se z osvobozených koncentračních táborů do poválečného Československa. Podle hlavních hrdinů dokumentu byl pro ně návrat mnohem těžší než peklo holocaustu. Mnohé nespravedlnosti zůstaly aktuální.

31.
Barmští uprchlíci v Česku slavili Velikonoce
Milena Štráfeldová
Český rozhlas 7 – Radio Praha
Rodina vesnického učitele z Barmy získala azyl v České republice a hledá nový domov v Osečku u Poděbrad. Prožívá i deziluze z toho, jak se její představy o životě v Česku míjejí s realitou.

32.
Kostel svatých Cyrila a Metoděje, 18. června 1942 aneb O těch, kteří se nevzdali
Martina Bílá
Český rozhlas 7 – Radio Praha
Pokus o rekonstrukci posledního dne parašutistů, kteří provedli atentát na Reinharda Heydricha.

33.
NDR – ČSSR – SRN: Příběh jednoho útěku na podzim 1989
Christian Rühmkorf
Český rozhlas 7 – Radio Praha
Cesta rodiny Altheideových vedla podobně jako u tisíců jiných uprchlíků přes západoněmecké velvyslanectví v Praze. Hodiny a dny plné úzkosti plynuly, až bylo konečně jasné, že rodina smí vycestovat do Spolkové republiky Německo.

34.
Hlas svobody zpoza „železné opony“ – portrét novinářky Lídy Rakušanové
Radka Kvasničková, Ivana Pustějovská
Český rozhlas Olomouc
Lída Rakušanová se stala jedním ze symbolů Rádia Svobodná Evropa, které poskytovalo lidem v tehdejším Československu pravdivé informace o životě nejen za „železnou oponou“.

35.
Česko, země neznámá – Pardubické železniční nádraží
Tomáš Klement
Český rozhlas Pardubice
Impozantní budova železničního nádraží z roku 1958 je v našich zemích zcela unikátní stavbou. Postfunkcionalistický skvost architektů Řepy, Dandy a Kalvody nabízel cestujícím do té doby nevídaný komfort, včetně nádražního hotelu a kina.

36.
Jak dnes žijí bývalí sportovci: Jiří Kynos
Tomáš Klement
Český rozhlas Pardubice
Cyklus Jak dnes žijí bývalí sportovci přináší osudy lidí, kteří se dříve věnovali sportu a kteří mají zajímavý i (po)sportovní život. Tentokrát portrét bývalého vynikajícího sprintera Jiřího Kynose.

37.
Růženec pro papeže
Jana Davidová Kracíková
Český rozhlas Pardubice
Dokument o daru českých biskupů papeži Benediktu XVI., který mu předali při jeho návštěvě 28. září 2009 – na den sv. Václava.

38.
Tisíce malovaných vajíček
Jana Davidová Kracíková
Český rozhlas Pardubice
V polabské obci Dříteč se na velikonoční svátky připravovali neobvykle. Vedle tradičních obřadů chtěli v obci nasbírat tisíce kraslic (vejdumků) a ozdobit jimi břízu na návsi obce.

39.
Sametová Kutná Hora
Jan Zítka
Český rozhlas Region, Středočeský kraj
Dokument přibližuje začátek Sametové revoluce v Kutné Hoře. Především to, jak první dny převratu prožívali tehdejší studenti gymnázia a jejich učitelé.

40.
Číhošťský zázrak
Milan Kopecký
Český rozhlas Region, Vysočina
Číhošť, malá vesnička na Vysočině, která neunikla pozornosti komunistické zvůle. Při nedělní mši 11. prosince 1949 se na oltáři kostelíka pohnul dřevěný křížek.

41.
Konec II. světové války v Evropě – 5. květen
Ladislav Dvořák
Český rozhlas – Rádio Česko
Seriál, který mapuje poslední dny II. světové války. Na řadě míst Protektorátu Čechy a Morava, v důsledku informací o blížícím se konci války, dochází k projevům nespokojenosti obyvatelstva.

42.
Konec II. světové války v Evropě – 6. květen
Ladislav Dvořák
Český rozhlas – Rádio Česko
Seriál, který mapuje poslední dny II. světové války. 6. května začíná pražská útočná operace Rudé armády.

43.
Příběhy 20. století – příběh Václava Jakeše a Jana Pecky
Adam Drda
Český rozhlas – Rádio Česko
Dokumentární pořad mapující životní osudy sedláka Jana Pecky, který ukrýval 16 let na svém hospodářství hledaného Václava Jakeše.

44.
Příběhy 20. století – příběh Rudolfa Bělohoubka
Mikuláš Kroupa
Český rozhlas – Rádio Česko
Dokumentární pořad mapující životní osudy československého občana německého původu Rudolfa Bělohoubka.

45.
Solidarita – Krok ke svobodě
Petr Vavrouška
Český rozhlas – Rádio Česko
Přesně před třiceti lety začaly v polském Gdaňsku protesty pracovníků tamní loděnice. Nespokojenost zaměstnanců pak vyvrcholila vznikem prvního nezávislého odborového hnutí Solidarita. Ta se postavila tehdejšímu komunistickému režimu.

46.
Zbabělci po 64 letech
Martina Mašková
Český rozhlas – Rádio Česko
Román Josefa Škvoreckého Zbabělci líčí dění v malém příhraničním městě na konci II. světové války. Dokument porovnává Škvoreckého popis událostí z místního pivovaru se vzpomínkami pamětníků a s výsledky bádání historiků.

47.
Hon za slávou aneb Zlé sny sv. Anežky
Adriana Krobová
Český rozhlas Leonardo
Dokument věnovaný hledání ostatků sv. Anežky. Na počátku snad byla skutečně čistá snaha najít po staletí ztracené ostatky české světice, ale výsledkem byla spíše touha několika lidí po zviditelnění.

48.
Hra o hrad
Adriana Krobová
Český rozhlas Leonardo
Dokument navazující na předchozí pátrání po osudech Nového hradu u Kunratic. Autorka se po roce k problematice vrátila a v dokumentu sleduje opatrný zrod projektu záchrany této historické památky.

49.
Hrady Václava IV.
Adriana Krobová
Český rozhlas Leonardo
Speciální vydání pořadu Monitor věnované osobnosti českého krále Václava IV., jeho době a památkám. Snaží se o vyvrácení některých tradovaných mýtů spojených s osobou zmiňovaného panovníka.

50.
Slovenský stát a holocaust
Viera Kučerová
Český rozhlas Leonardo/Bonafide, o.s.
Komponovaný dokument věnovaný holocaustu a židovskému kodexu v období Slovenského státu.

51.
Genius loci – Velká Fatra
Marián Grebáč
Slovenský rozhlas, Rádio Děvín
Rozhlasová kompozice o atmosféře, historii, literárním odkazu a nezpochybnitelné hodnotě přírodního skvostu. Spojení ducha místa s jeho uměleckou a lidskou reflexí.

52.
Kaliště – symbol vypálených obcí
Jozefína Mikovínyová
Slovenský rozhlas, Rádio Regina (Banská Bystrica)
Dokument k 65. výročí SNP o obci, kterou ze 102 úplně nebo částečně vypálených obcí na Slovensku jako jedinou neobnovili.

53.
Múzy za mřížemi I.
Ján Bábik
Slovenský rozhlas, Rádio Děvín
První část trilogie o věznění slovenských spisovatelů po komunistickém převratu v roce 1948. Jejich životopisy léta věznění nejednou obcházejí nebo je zmiňují jen okrajově.

54.
Novy rok bez Zory
Ivica Ruttkayová
Slovenský rozhlas, Rádio Děvín
Dokument vznikl na základě knihy Jána Roznera Sedm dní do pohřbu vypovídající o úmrtí manželky Zory Jesenské a stavu slovenské společnosti v sedmdesátých letech minulého století.

55.
Poslední dunajské kilometry
Eva Faksová
Slovenský rozhlas, Rádio Regina (Banská Bystrica)
Dunaj je druhá nejdelší evropská řeka. Pramení ve Schwarzwaldu, protéká přes 10 států, délka toku činí 2850 km. Vtéká do Černého moře na území Rumunska. Dunajská delta na území Rumunska je přírodní rezervací.

56.
Případ P
Stanislav Kaclík
Slovenský rozhlas, Rádio Děvín
Autor se s mezinárodními odborníky z oblasti rozhlasu vydává po stopách fenoménu, který je znám všem profesionálům od rozhlasového mikrofonu. Jsou to „náfukové“.

57.
Slovenská Katyň
Jozefína Mikovínyová
Slovenský rozhlas, Rádio Regina (Banská Bystrica)
Dokument o tom, jak sovětští a slovenští partyzáni zavraždili v září 1944 v obci Sklené v Turci 187 chlapců a mužů. Tento zločin byl dlouho tabu. Až po roce 2000 se jím zabývala také prokuratura.

Spustit audio

Naši partneři