III. Rok 2008 - rok osmičkových výročí

22. září 2010

Publicistický pořad věnovaný historickým mezníkům v českých dějinách do 60ti minut za období od 1. 6. 2006 do 30. 6. 2008.

Petr Pavlovský (1944) - předseda poroty

Logo

V roce 1972 absolvoval obor Divadelní věda na FFUK. V roce 1973 získal tamtéž doktorát, a to v kombinaci s oborem estetika a obecná teorie umění. V letech 1984-90 pracoval jako lektor dramaturgie a později dramaturg Ústředního loutkového divadla v Praze, kvůli totalitnímu režimu však vystřídal také řadu manuálních zaměstnání. Je zakladatelem sdružení Societa incognitorum eruditorum, které se za minulého režimu ilegálně zabývalo vědeckopopulární a publikační činností. Toto sdružení, které samizdatově vydávalo měsíčník Acta incognitorum, až do převratu v roce 1989 také vedl. Od roku 1990 se stal pedagogem, od roku 1994 pak vedoucím Katedry divadelní a filmové vědy FFUK. Po rozdělení této katedry působil do roku 2006 jako vedoucí Katedry divadelní vědy. V současné době přednáší na fakultě externě. Pracoval v redakcích časopisů Umění a řemesla, Panorama, přispíval do Literárních novin a Kulturního týdeníku A2. Pravidelně publikuje v Divadelních novinách a Týdeníku Rozhlas. V roce 2004 vydal velký teatrologický slovník Základní pojmy divadla. Od roku 1997 se soustavně věnuje teorii rozhlasu a rozhlasové kritice.

Věra Šťovíčková - Heroldová (1930) - člen poroty

Věra Šťovíčková - Heroldová

Po studiích reálného gymnázia a jazykové školy v roce 1949 pracovala v letech 1949-1970 jako zahraniční zpravodajka a komentátorka Čs. rozhlasu. Po srpnu 1968 byla propuštěna za činnost během Pražského jara a účast ve vysílání 21. srpna. Pod cizími jmény překládala pro nakladatelství Odeon. Získala 1. cenu Rozhlasové žatvy, mimořádnou Cenu XV. ročníku Soutěže J. Fučíka, tvůrčí odměnu Obce spisovatelů za překlad díla Bena Okriho: Hladová cesta. Je autorkou knih Africké perokresby, Afrika, Prostor pro naději, Bouře nad rovníkem, uměleckých pásem pro rozhlas (Půjdem spolu do Betléma, Ze země královny ze Sáby, Jemen ve válce), překladatelkou 60 titulů (G. Simenon, R. van Gulik, J. Frazes, tetralogie M. Stewartové o králi Artuši aj.).

Milena Čeganová (1957) - člen poroty

Milena Čeganová

Absolvovala Filozofickou fakultu J. A. Komenského v Bratislavě, obor žurnalistika. Ve Slovenském rozhlase je v současné době ředitelkou Centra publicistiky. Za její dosavadní práci v mediální sféře se jí dostalo řady uznání. Za všechny jmenujme četná ocenění v Rozhlasové žatvě za publicistiku, ocenění v novinářské soutěži Ministerstva vnitra SR, Mezinárodní ocenění v novinářské soutěži v kategorii "televize" za televizní relaci "Rodina", či ocenění Literárního fondu v kategorii "rozhlas" za investigativní žurnalistiku. Jako první zahraniční novinářka navštívila v roce 1989 tehdy uzavřenou republiku Čečensko, mezi její významné novinářské cesty spojené s humanitární pomocí patří Arménie, Litva, Srbsko, Černá Hora a mnohé jiné.

Robert Tamchyna (1971) - člen poroty

Logo

Vystudoval obor Žurnalistika a masová komunikace na Fakultě sociálních věd UK. V rozhlase pracuje externě od roku 1989. Nejprve jako redaktor a moderátor Českého rozhlasu 2 - Praha, kde se věnoval převážně politickým (např. Hovory z Lán s prezidentem Václavem Havlem), kulturním a sociálním tématům. V červenci 2005 se stal členem redakčního týmu digitální a internetové stanice Český rozhlas Leonardo, zaměřené na popularizaci vědy. Za reportážní pořady, dokumentární koláže, pravidelné publicistické programy a rozhlasové i novinové politické komentáře získal několik ocenění, např. Cenu Ferdinanda Peroutky, novinářskou Cenu křepelek nebo ocenění na Mezinárodním festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio.

Lubomír Zeman - člen poroty

Ľubomír Zeman

Absolvent FF UK, obor žurnalistika. Akademický titul získal za práci o hudební publicistice v rozhlase. Mnoho let pracoval na významných pozicích v Slovenském rozhlase, byl zakladatelem a prvním ředitelem rádia ROCK FM a ředitelem marketingu Slovenského rozhlasu. Je známý i jako textař populární hudby, napsal téměř 500 písňových textů, z kterých se mnohé staly hity (Ulica, Tuláci v podchodoch, Kaskadér, Voňavky dievčat, Chlapčenský úsmev, Taliansky muzikál, Žuvačka za uchom, Pár nôt, V slovenských dolinách). Jako novinář a hudebník procestoval mnoho zemí světa, fotografoval a psal reportáže pro renomované noviny a časopisy a připravoval rozhlasová pásma a televizní scénáře. V současnosti pracuje jako umělecký producent nadregionální obchodní televize TVA.

Spustit audio

Naši partneři