Inscenace - královna rozhlasových žánrů

21. květen 2015

První den festivalu Prix Bohemia Radio potěšil všechny akreditované hosty, kteří si rádi poslechnou zajímavou rozhlasovou inscenaci. V hotelu Bellevue byly pro ně připraveny poslechy nejlepších her za uplynulý rok. Vybíralo se z původních her, dramatizací i her pro děti a mládež. Přehlídku moderoval Aleš Vrzák.

Dát kouzelné brýle, které ukážou bohatství barevných tónů... To je motto letošní soutěžní kategorie rozhlasové hry. Hodnocení přihlášených děl bylo pro porotu náročné mimo jiné proto, že letos posuzovala rekordních 34 titulů. Devět nejúspěšnějších z nich je možno vyslechnout na festivalové přehlídce.

Během dnešního dopoledne byly představeny dvě z vybraných inscenací. Titul Santo Subito je dílem rakouského dramatika Eberharda Petshinky a vznikl, stejně jako většina ostatních, v Českém rozhlasu 3 - Vltava. Představuje barvitý, dynamicky postavený příběh, v němž má herec Benigni poskytnout jedno z důležitých svědectví nezbytných ke svatořečení papeže Jana Pavla II. Provokativní hra plná ironie, ověnčená cenami Prix Italia a Prix Europa 2007, je v českém zpracování hereckým koncertem Jiřího Lábuse.

Další hrou, která byla na přehlídce prezentována, byl Atest Pavla Kohouta a Jeleny Mašínové. Inscenace ze série "Vaňkovek" navazuje na hru Václava Havla Audience a připomíná absurdity, které přinášel minulý režim.

Porotci a akreditovaní hosté při poslechu rozhlasových her

Odpoledne se nejprve představila hra Strange Love z pera autorské trojice Petr Pýcha, Jaroslav Rudiš a Kateřina Rathouská. Je černou komedií o prvním a posledním českém fanouškovi britské skupiny Depeche Mode.

Titul čas třešňového dýmu z cyklu "Hry nové generace" vznikl v rámci rezidentního pobytu autorky Kateřiny Rudčenkové v londýnském Royal Court Theatre a dostal se do finále dramatické soutěže Cen Alfréda Radoka za rok 2007. V červnu 2008 ji ve scénickém čtení uvedlo newyorské Immigrants´ Theatre. Ve hře se setkávají matka, dcera a babička nad zásnubním prstýnkem, zašlou fotografií a hromadou vzpomínek, radostných i bolestných.

Dnešní přehlídka inscenací byla zakončena hrou s poněkud komplikovaným názvem Rádio Ivo - život nedoceníš aneb měl byste dvacet minut? Inscenace vzešlá ze spolupráce Vltavy a Českého rozhlasu Brno je vlastně čirou improvizací, v této rozhlasové hře, kterou na místě před diváky vytvářela trojice účinkujících ve složení Johana Švarcová, Petr Marek a Marian Moštík vždy pod stejným názvem (Život nedoceníš), vznikla pokaždé nová a překvapivá zápletka.

Samotný poslech doplnily besedy s porotci festivalu, díky nimž se mohlo publikum dozvědět další souvislosti, které hrají roli při hodnocení tohoto výsostného žánru rozhlasové tvorby. Porotci jednoznačně ocenili nová a netradiční pojetí, snahu posunout rozhlasovou hru do nezvyklých, přesto velmi přesvědčivých poloh a samozřejmě profesionální a působivé ztvárnění herci.

Úterní poslech rozhlasových her

Další cyklus poslechů je připraven na zítřek, tj. středu 7.10.2009, a začíná v 10 hodin opět v poděbradském hotelu Bellevue.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio

Naši partneři