Interaktivita a inovativní projekty. Nová multimediální kategorie nabídla výjimečný program

5. duben 2019

Čtvrtý festivalový den byl nejenom posledním, ale i výjimečným. Postarali se o to autoři audiovizuálních projektů, kteří se představili v nové kategorii Multimédia. Publikum zaujala především interaktivita příspěvků a poutavé propojení zvuku s obrazem.

„Digitální trh dnes raketově roste, tam je ten potenciál,“ řekl v úvodu člen odborné poroty Petr Uchytil. V rámci nové festivalové kategorie Multimédia zazněly ve Filmovém sále projekty s inovativním potenciálem a audio formou.

Premiéru kategorie zahájil nizozemský projekt The Industry. Tento interaktivní dokument divákům přibližuje, jak drogová ekonomika ovlivňuje nizozemskou společnost. „Když víte, kde a co hledat, uvidíte to všude kolem sebe,“ zkonstatoval prezentující Yassin Karmoudi. Součástí projektu je také interaktivní mapa, prostřednictvím které si vyberete město v Nizozemsku a taky drogového dealera. Ten vám převypráví svůj příběh.

O příběhy nebyla nouze ani v příspěvku Projekt ´68, který nadšencům multimediální tvorby svérázně přiblížil vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa. „Chtěli jsme mluvit o pocitech a o tom, jak se lidé cítili,“ vysvětlil prezentující Damian Machaj.

Prezentace a diskuze v kategorii Multimédia

Projektem přemostili generace, mladších i starších. Pro autory to byl silný moment, který ve své kariéře nevídají každý den. Na velkém plátně se objevila fotografie muže ležícího před tankem. „Jak se ten muž cítil?“ zeptal se Damian Machaj. Ti, které to zajímalo, si v prostorách Konviktu vyzkoušeli virtuální realitu a sami se na pár minut ocitli před tankem.

Po krátké přestávce se představil Michal Ischia z týdeníku Respekt, aby přiblížil projekt Tištěný časopis v audioverzi. „Respekt má teď dva hlasy,“ prohlásil. Svoji prezentaci oživil fotografiemi z historie fungování Respektu, ale také fotografií kočky. „V každé prezentaci přece musí být kočka,“ řekl Michal, který svým výrokem pobavil publikum.

Michal Ischia na prezentaci v kategorii Multimédia

Michala na pódiu vystřídal Ondřej Musil společně s Michaelou Hofmanovou, aby představili YouRadio, jedinou ryze českou hudební streamovací službu. Odborného porotce Matěja Hájeka zajímalo, jaký je rozdíl mezi známým Spotify a prezentovaným YouRadiom. „Naši aplikaci ocení především lidi nad 35 let, především díky jednoduchosti používaní,“ odůvodnil Ondřej Musil.

Umělecký nádech do multimediální kategorie přinesl projekt Českého rozhlasu o tom, jak vznikal seriál virtuálních prohlídek ateliérů. Michaela Danelová popsala, jak s 360 stupňovou kamerou procházeli továrny, bývalé salóny krásy, kanceláře nebo obýváky, ve kterých tvoří umělci. „Z každého studia je cítit individualitu,“ ve zkratce opsala dojmy z ateliérů umělců jako Pasta Oner, Iva Svobodová či Jakub Španěl.

Prezentace a diskuze v kategorii Multimédia

Odlehčená a humorná atmosféra provázela poslední festivalový den téměř až do konce. „Nepřišel jsem hovořit o Brexitu,“ vtipně poznamenal Brit Craig Smith z BBC v úvodu prezentace projektu Living with the Gods. Příspěvek dokazuje, že spojení mezi strukturami víry a strukturami společnosti je neodlučitelné. Ústředním motivem jsou artefakty, které mají v jistých kulturách velký význam, a váže se k nim zajímavý příběh.

Multimediální den ukončil švýcarský projekt Chronicles of Shared Place z produkce RT Suisse Romande. Zapomenutí, důchodci či poutníci ze Santiago de Compostella otevřeně hovoří o svých životech ve francouzském klášteře Carmel de Condom. Projekt zaujal především svou všestranností. Míří na všechny generace, je k dispozici jak na mobilu, tak na webu nebo v rozhlasovém vysílaní. Není to jen příběh o lidech, ale také o místě.

Na závěr studentská porota ocenila projekt The Industry, který ji zaujal nejen interaktivním a neobyčejným zpracováním, ale i objektivním a nestranným způsobem, kterým autor prezentuje nizozemskou drogovou scénu.

autor: Paulina Kleinová
Spustit audio