Jak se točí Festivalové vteřiny

15. červen 2011

Již třetím rokem je součástí organizačního týmu Prix Bohemia Radio skupina pracovníků multimédií. Celý den se pohybují po Poděbradech s kamerami a mikrofony a točí záběry ze všech událostí, které k festivalu patří.

Některé záběry jsou kouzlem okamžiku, jiné se musí pečlivě připravit, nazkoušet a natočit. A tak se členové štábu, účastníci festivalu i náhodní chodci mění v herce, zkouší slovní repliky i herecké kreace. To se někdy povede třeba až na několikátý pokus. Pokud se na videa podíváte (najdete je na rozhlas.cz/prixbohemia), uvidíte, jak ředitel festivalu Miroslav Dittrich přistál v letadle, kterým neletěl. Jak běžec seniorské kategorie, který ve skutečnosti volně poklusával, kouzlem střihu předběhl i cyklistu. Nebo jak se socha prolnula v moderátorku, a těžko říci, které tělo bylo to více sexy, a mnoho dalšího.

Režisér vteřin Radek Šofr říká: „Práce na vteřinách je skvělá v tom, že musíme zvládat všechny žánry. Od zpravodajského šotu, přes reportáž až po němou grotesku a filmový gag. Všechny tyto žánry musíme vtěsnat na plochu 8 minut. Neznám lepší školu pro filmaře.“

autor: zuf
Spustit audio

Naši partneři